За проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева националният интерес е водещ

Ф-16 е един много добър самолет, добави проф. Герджиков

Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева
Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева Източник: bTV
Кандидатите за президент и вицепрезидент проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева участваха в предаването "120 минути" по bTV. Те отговориха на множество въпроси, вкл. пандемията от COVID-19 у нас, бездействието на служебното правителство, провалите на Румен Радев и нзаначените от него министри, отношенията с Русия и НАТО, националните интереси на страната и тяхната защита.
 
Герджиков и Митева се съгласиха, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна, а всеки гражданин да направи сам информиран избор. "Зелените сертификати, както вече казах, са много подходяща мярка, само че за някоя друга държава. Аз мисля, че всичко това трябваше да се реши още през лятото, нещата сега са много закъснели. През лятото имаше време да направим ваксинационна кампания, да подготвим щадящите тестове за децата. И преди всичко - не трябваше да се премахва оперативния щаб или да се уволняват директори на болници и лекари", смята Герджиков.
 
"Локдаун е крайна мярка. Смятам, че се направи достатъчно да се разделят и да се противопоставят хората в страната. Не само бизнесът страда, страдат обикновените българи в момента. Всеки ден губим доста български животи", добави кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева. 
 
Проф. Герджиков заяви, че преди два месеца Румен Радев е казал, че не е работа на президента да призовава хората да се ваксинират, това било работа на специалистите. "Аз казвам, че е работа на президента и на всеки, който се вижда от обществото. И аз предложих вчера не само да призовем поотделно всички български граждани да се ваксинират, но и всички кандидати за президентския пост да се обърнем заедно с общ призив към тях. Трябва да дадем личен пример", каза кандидатът за президент.
 
И двамата с Митева коментираха, че кампанията за ваксинацията трябва да се води и с личен пример от обществените личности, като те и двамата са ваксинирани. 
 
"Смятам, че всеки има право на информиран избор, но за някои военни екипи, които задължително участват в мисии зад граница, това е задължителна мярка, тъй като общуват с различни свои колеги от други държави. Ние окуражаваме колегите от армията непрекъснато. Това е акт на отговорност към обществото, към другите, към нашите родители", каза Невяна Митева. 
 
Ние сме стигнали до етапа, в който партиите не си говорят, не могат да се разберат за нищо, смята се за престижно да не могат да се разберат. Най-големите успехи сме постигали, когато сме били заедно, добави проф. Герджиков.
 
На въпрос за състоянието на вътрешната политика, Герджиков коментира, че той има начин да подтикне партиите да си протегнат ръка при опитите за сформиране на правителство. "Ще направя всичко възможно като президент да има редовно правителство и работещ парламент. Ако партиите са неспособни, ще стигнем по принуда до служебно правителство", каза Герджиков.
 
Той коментира, че отношенията с Русия не трябва да са емоционални, а прагматични. "Аз не съм русофоб или русофил, отраснал съм с руска литература и култура, но това няма нищо общо с националния интерес. Националният интерес е това, което трябва да ни води в отношенията с други държави", заяви проф. Анастас Герджиков. 
 
На въпрос към Невяна Митева за въоръжението на ВВС, тя коментира, че всички оперативни сили на страната ни имат нужда от по-добра техника.  "Ф-16 е един много добър самолет. След като закупим първите Ф-16, вторият път, когато ни ги предложат, изтребителите ще бъдат много по-евтини", коментира той. 
 
Санкциите по закона Магнитски не бяха единствените намеци, че при нас има проблем с върховенството на правото. Очевидно е, че най-после трябва да проведем съдебна реформа и върховенство на правото да има. Съдебната реформа е най-важният проблем за постигане на върховенство на правото. Защо не се случи - питайте тези, които не са я провели, включително и президента Радев, настоя проф. Герджиков.
 
Според него експертите трябва да решат кой от вариантите на съдебна реформа трябва да се включи. "Съдебната реформа е начинът за подбор на всички съдии и прокурори, а не само на тримата големи. Всяка реформа, особено съдебната, е свързана с правила", обясни той.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Извънредна комисия за приет от СОС годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващ

За пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга

Прочетете повече прочетете повече

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Министър Найден Тодоров: Първото, което искам да направя, е да няма сътресения

На въпрос за Народния театър "Иван Вазов" министър Тодоров коментира, че администрацията и творците никога не бива да се противопоставят едни на други, защото в своята работа не могат едни без друг

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени