Заев разтревожен за възможно прекрояването на границите на Балканите

Това е сигнал и за България, и за Брюксел, че трябва да продължат процеса на интеграция на региона в ЕС по-интензивно

Зоран Заев
Зоран Заев Източник: МИА

Феноменът на "нон-пейпърите" и сега този повторно иницииран проект "Илирида" (Илирида или Република Илирида е названието на държавно-политически проект на албанците в Македония, бел.ред) са промоутъри на националистическа политика в региона, и не само в региона, когато Европа мълчи", каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за ТВ "Клан Македония".

 

"Това е сигнал и за България, и за Брюксел, че трябва да продължат процеса на интеграция на региона в ЕС по-интензивно. Северна Македония е пример за държава, която със своята концепция "Едно общество за всички" обедини всички различни етнически общности", каза Заев.

 

"Трябва допълнително да подсилим инициативата за регионално сътрудничество, но повтарям: Отговорът на проектите за "велики държави" и нови граници на Балканите трябва да бъде даден от ЕС чрез засилване на европейските интеграционни процеси за региона", каза Заев.

 

Премиерът добави, че националистически проекти като тези, които се популяризират в някои нон-пейпъри като този за "Илирида", не минават и няма да получат нито председател на местна общност, нито общински съветник или депутат, предаде БНР.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени