Захариева: Над 70 процента от българските граждани за пореден път показаха на изборите, че не искат страната ни да смени геополитическата си ориентация

Решението за Митрофанова е правилно, подчерта тя

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: Zonanews

Позицията за Митрофанова – знак за възможно мнозинство ли е това? Темата по NOVA коментира бившият външен министър и настоящ народен представител от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

 

"Това е въпрос на протокол, трябваше да попитат МВнР. Знак е, да, ясен политически знак, че не подкрепяме това, което се случва в Украйна. Има партии на различно мнение, които търсят противопоставяне – БСП и Възраждане, но България е в НАТО и е член на ЕС. Българските граждани за пореден път показаха на изборите, че не искат страната ни да смени геополитическата си ориентация – над 70 на сто. Така, че решението за Митрофанова е правилно. Не трябваше да занимаваме хората толкова време с това, но някои партии се опитаха да си направя PR", коментира Захариева. 

 

За обръщението на Зеленски тя заяви, че това е трябвало да стане още в миналия парламент, също и за предоставянето на военна помощ за Украйна. "Два пъти внасяхме такова проекторешение, първия път не го вкараха в зала, втория път го отхвърлиха от управляващата коалиция. Крайно време е да го направим. Отричането не помага. Ние лицемерно продаваме през Полша. Всяка демократична държава трябва да помогне на Украйна да се защити. Очевидно е. Дебатът бе за това дали стоим на страната на правовия ред, на демокрацията, на човешките права. Въпросът за Зеленски е принципен. ПП и ДБ не пожелаха да бъде чут на първото заседание, но аргументи не посочиха. Все пак постигнахме съгласие това да стане на първия председателски съвет", подчерта бившият външен министър.
 
Относно срещата за бюджета и инфлацията, искана от БСП, тя коментира, че ГЕРБ-СДС имат ясен план за излизане от кризата. "Ще изпратим наши представители. Все пак започваме да си говорим, това е хубаво. Ние сме твърдо "за" еврозоната. Имаме доста допирни точки с Демократична българия по темата за съдебната реформа, но те не говорят с нас, само тропат по масата. Комисията по темата в стария парламент не сработи нито веднъж. По това трябва да се работи, сериозно", добави Екатерина Захариева. 

 

Тя допълни, че ще проучат и обсъдят закона за КПКОНПИ на служебното правителство. ДБ имат забележки, но законът е нужен заради Плана за възстановяване, каза Захариева.
  
По повод работата на ка контактната група народният представител от ГЕРБ-СДС съобщи, че само две партии са заявили готовност да се явят, другите още не. "Интересно ми е как партии, които претендират да са евроатлантически, ще откажат разговор на хора като Паси и Плевнелиев. Очакваме откриването на парламента. Ако има нови избори, народът ще ни накаже, ще падне още избирателната активност. Войната е близо, а идва зима", предупреди тя. 

 

Предстои да се уточни какъв ще бъде профилът на правителството – експертно или с ярки политически фигури, но при всички случаи това ще е политически кабинет, каза още Захариева. Не искам да спекулирам с имена, много е рано. Считаме, че е важно да има правителство. Нека да видим какво ще се случи с първия мандат, призова тя.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени