Захариева: Този служебен кабинет показва и отразява поведението на президента - в чужбина говори едно, а тук в България говори съвсем друго

В това правителство има доста фигури свързани с БСП

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: МВнР

Служебните министри ги чака много тежка работа. Хич няма да им е лесна задачата с новия Изборен Кодекс. Не завиждам на колегите във Външно министерство, които трябва да чакат решенията на ЦИК за изборите в чужбина. Говоря основно за машините за гласуване. Няма нито една държава в света, в която хартиената бюлетина да е забранена. Аз лично не искам да гласувам с машина. Искам да гласувам с бюлетина, защото не вярвам на софтуер и машина произведена във Венецуела. Това каза по bTV вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева по повод служебния кабинет  Румен Радев.

 

"Към този момент нямаме намерения да оспорваме изборите. Нека видим как ще протекат. Аз лично пожелавам успех на служебното правителство. Дано организира едни честни избори в България и чужбина...Много експерти твърдят, че гласуването с машина ще забави изборния процес. Аз никога не съм гласувала с машина и не мога да кажа. С бюлетина ми отнема 30 секунди. Сега ме задължават да гласувам с машина и ще видим дали е по-бързо", коментира Захариева.

 

"Президентът носи отговорност за служебния кабинет и неговите решения. Казвам го от личен опит, защото два пъти съм била служебен вицепремиер. Очевидно в това правителство има доста фигури свързани с БСП. Не знам какъв ще се окаже служебния кабинет. С някои от министрите се познавам и съм работила. С Асен Василев сме били колеги в служебен кабинет. Нямам представа как ще се справи като министър на финансите, защото той няма абсолютно никаква представа от финансите на държавата. За първи път в служебен кабинет не се избира човек от системата, който има опит с държавни финанси", разкри Захариева.

 

"Пожелавам успех на Светлан Стоев (служебен министър на външните работи, бел.ред.) и екипа му. Той е един чудесен дипломат. Не очаквайте да кажа нещо лошо за колегите. Познавам и Георги Панайотов (служебен министър на отбраната, бел.ред.). Той също е много добър професионалист", добави тя.

 

"Този служебен кабинет показва и отразява поведението на президента - в чужбина говори едно, а тук в България говори съвсем друго. Говоря за срещата във формат Б-9, в който държавите-членки на НАТО обсъдиха предизвикателства пред сигурността на членките. На срещата, с участието на Радев, беше приета декларация, която осъжда агресивните действия и военното присъствие до границите на НАТО, включително и в района на Черно море. Радев скри това. Декларацията осъжда саботажа на територията на НАТО и взривовете през 2014 година в Чехия, като се споменава и България - загриженост за подобен модел на наша територия. Стана ясно, че държавният глава е скрил декларация и това показва една безпринципност. Все пак се надявам да имаме една стабилна държава и този кабинет да организира честни и демократични избори", завърши Екатерина Захариева.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени