Зам.-министър Йордан Божилов: Ако изпратим отбранителна военна помощ на Украйна, това не ни въвлича във война

Изтребителите МиГ-29 и C-300 не могат да бъдат предоставени, защото са ни крайно необходими

Йордан Божилов
Йордан Божилов Източник: bTV

Ако България изпрати отбранителна военна помощ на Украйна, това не ни въвлича във война. Това заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов пред bTV.

 

Божилов се надява парламентът да даде отговор дали трябва да се изпрати военна помощ на Украйна или не. Едно такова решение е многофакторно - политическа оценка и анализ на военната възможност.

 

Той добави, че България може да даде на Украйна военна екипировка, каски и бронежилетки. Изтребителите МиГ-29 и C-300 не могат да бъдат предоставени от нас с аргумент, че изпитваме дефицит и са крайно необходими за защита на военновъздушното ни пространство, уточни Божилов.

 

Българската армия за отбраната на страната разчита на българската армия и на всички армии на съюзниците ни. Батальонните бойни групи е новият отговор на НАТО на заплахите, коментира Божилов за създаването на българската батальонна бойна група.

 

Водят се разговори с Италия, Великобритания и Албания. Всичко зависи от това какви способности няма българската армия, за да бъде запълнена от другите чуждестранни групи, добави той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени