Заместник-министър Георгиева: За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия

Цифровите иновации и приложения в различните отрасли трябва да бъдат стимулирани, тъй като са фактор за устойчив растеж и добавена стойност, заяви тя

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която е ръководител на българската делегация, участваща в двудневния Регионален форум за устойчиво развитие за региона на икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, който се провежда в гр. Женева, Швейцария
Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която е ръководител на българската делегация, участваща в двудневния Регионален форум за устойчиво развитие за региона на икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, който се провежда в гр. Женева, Швейцария Източник: Пресцентър на МЗХ

За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която е ръководител на българската делегация, участваща в двудневния Регионален форум за устойчиво развитие за региона на икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, който се провежда в гр. Женева, Швейцария.

 

Заместник-министър Георгиева заяви, че цифровите иновации и приложения в различните отрасли трябва да бъдат стимулирани, тъй като са фактор за устойчив растеж и добавена стойност. Ускоряването на прилагането на цифровата трансформация изисква разширяване на фискалното пространство и подобряване на мобилизирането на публични ресурси.

 

Зам.-министърът ан земеделието и храните Таня Георгиева
Зам.-министърът ан земеделието и храните Таня Георгиева Източник: Пресцентър на МЗХ

Тя подчерта, че официалната помощ за развитие сама по себе си не може да постигне тази цел и допълни, че в това отношение продължаващата реформа на международната финансова архитектура е от ключово значение.  Заместник-министър Таня Георгиева съобщи още, че всички тези действия следва да се осъществяват в рамките на регионалното сътрудничество, което ще допринесе за по-ефективно използване на ресурсите, според местните характеристики и възможности.

 

"За устойчивост на регионалните продоволствени системи са нужни засилени съвместни и координирани действия. Страните ни трябва да подкрепят споделянето на опит, развитието на иновациите и новите технологии, както и прилагането на най-добрите практики в сектора", категорична бе тя.

 

Заместник-министър Георгиева уточни, че през последните няколко години продоволствената сигурност, която е сред най-важните елементи, необходими за изпълнението на целите за устойчиво развитие,  в глобален мащаб е застрашена от появата на редица кризисни ситуации.

 

"Военните действия в Украйна, заедно с продължителното негативно въздействие на пандемията от Covid-19, предизвикаха сериозни сътресения на световните селскостопански пазари. Нарастващата инфлация, цените на енергията и производствените разходи пораждат опасения за конкурентоспособността на фермерите, които са гръбнакът на продоволствената сигурност", каза още тя.

 

Като важни направления за развитие заместник-министър Таня Георгиева маркира инвестирането в устойчива инфраструктура, стабилна система за гарантиране на сигурност на доставките, достъпност на храните за гражданите и поминъкът на фермерите. Тя отбеляза, че продоволствените системи и земеделието трябва да бъдат трансформирани, за да посрещнат амбициозните цели в областта на климата, околната среда и хуманното отношение към животните.

 

Заместник-министър Георгиева подчерта още нуждата от развитие на биоикономиката и потенциала на остатъците и отпадъците от селското и горското производство и храните като източници за производство на продукти с добавена стойност.

 

Участниците в срещата имаха възможност да споделят политически действия, които са предприети на национално ниво. Изявени лектори участваха в политически дебат за ускоряване на напредъка на целите за устойчиво развитие (ЦУР) и предоставяне на трансформиращи решения.

 

В първата част на двудневния форум ИКЕ на ООН представи  и Годишен доклад за напредъка на ЦУР, стартирал през февруари 2024 г.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени