Заместник-председател на ЕК обяви кога България ще приеме еврото

Той описа 1 януари 2025 г. като възможна дата

Валдис Домбровскис
Валдис Домбровскис Източник: Пресслужба на ЕК

Подкрепяме България за еврозоната, но трябва да изпълните определени критерии, това е позицията на  Валдис Домбровскис, зам.- председател на Европейската комисия по темата за приемането на страната ни в еврозоната.

1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви в студиото на NOVA заместник-председателят на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение в България.

 

Особено значение има покриването на критериите от Маастрихт, включително тези за стабилност, става ясно от думите му. Тези критерии са покрити, но ситуацията с инфлацията е необходимо да мине през  оценката на експертите на ЕК.

 

"Що се отнася до инфлацията, бих казал, че това подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценката показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис.

 

Домбровскис коментира и евентуалната дата 1 юли 2024 г., определена за влизането на България в еврозоната, като каза, че  датата ще е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт.

"И когато са спазени всички условия, включително ангажиментите в периода след Европейския валутен механизъм. Не бих посочил конкретна дата", уточни Домбровскис.

Той подчерта, че присъединяването към еврото носи сериозни ползи, повече финансова стабилност, по-ниски лихви, призрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени