Започна гласуването на изборите в Унгария, руската кукла на конци Орбан се бори за четвърти мандат

За първи път опозицията в Унгария се обедини и избра общ кандидат - Петер Марки-Зай

Виктор Орбан и Петер Марки-Зай
Виктор Орбан и Петер Марки-Зай Източник: Zonanews

Унгарците гласуват за парламент, а резултатите от вота ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще управлява още един - четвърти мандат. Избирателните секции отвориха врати тази сутрин в 6 ч. местно време в цяла Унгария. Гласува се на парламентарни избори. Битката се води за 199 депутатски места, но основният въпрос е дали партията на досегашния премиер Виктор Орбан Фидес ще победи и това ще му осигури пореден управленчески мандат, отбелязват световните агенции.

 

Избирателните секции ще работят до 19 ч. местно време. 

 

За първи път опозицията в Унгария се обедини и избра общ кандидат - Петер Марки-Зай, който се изправя срещу Виктор Орбан. Освен изборите, днес унгарците трябва да гласуват и в референдум дали в училищата да се преподава съдържание, свързано със сексуалната ориентация.

 

Марки-Зай е икономист и електроинженер, католик, безпартиен консервативен кмет на градчето Ходмезовасархели, баща на 7 деца през есента изненадващо спечели изборите за кандидат на опозицията.

 

Пребори опитни политици от опозиционните на управлението на Орбан партии и успя да обедини 6 от тях около себе си. Той обещава да се бори с корупция, да намали разделението в обществото, да организира референдум за промяна в конституцията и да работи за приемане на еврото. И най-вече обещава да победи Орбан.

 

"Има само един шанс да сменим Виктор Орбан, да задържим младите хора и да повишим благосъстоянието в Унгария", казва Марки-Зай.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени