Започна срещата на Байдън и Путин в Женева

На 17 март Байдън, в интервю за ABC, отговори положително, дали смята, че Путин е "убиец", което предизвика възмущение в Кремъл

Срещата на Джо Байдън и Владимир Путин в Женева
Срещата на Джо Байдън и Владимир Путин в Женева Източник: Pixabay
Започна срещата между държавните глави на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, която се провежда в Женева. Двамата се срещат за първи път след встъпването на президента на САЩ в длъжност и в момент на сериозно напрежение между Вашингтон и Москва. Байдън и Путин бяха посрещнати във вила "Ла Гранж" от президента на Швейцария Ги Пармелин, който каза, че им пожелава ползотворен диалог "в интерес на двете държави и света".

 

Двамата президенти си направиха обща снимка и се ръкуваха преди началото на първата си официална среща. Байдън каза, че "среща лице в лице винаги е по-добре" и допълни, че двамата ще се опитат да очертаят сферите на двустранно сътрудничество и взаимни интереси. Путин от своя страна изрази надежда за продуктивна среща. На разговорите присъстват и първите дипломати на Москва и Вашингтон Сергей Лавров и Антъни Блинкън. Срещата, на която присъстват и първите дипломати на двете страни, се провежда на фона на най-силното напрежение между Москва и Вашингтон от години. 

 

Фокус на срещата, на която присъстват още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, външният министър на Русия Сергей Лавров и екипи от дипломати от двете страни, се очаква да бъдат теми като контрол над оръжията, противодействие на киберпрестъпленията, шпионаж, промени в климата, ситуацията с опозиционерът Алексен Навални и COVID-19.

 

За Путин пътуването до Женева е първото чуждестранно посещение през последната година и половина. Той отлетя за Йерусалим през януари 2020 г., след което, поради пандемията, премина към видео срещи. Преди Байдън, в продължение на над 20 години лидерство в Русия, Путин преговаря с четирима американски президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп. Срещата между Путин и Байдън ще се състои във време, когато според самите президенти отношенията между Русия и САЩ са в най-лошото си положение след Студената война.

 

През последните години Москва и Вашингтон многократно обявяват взаимно експулсиране на дипломати, закриване на консулства и конфискация на дипломатическо имущество. През последните шест месеца Съединените щати наложиха два пъти санкции срещу руските служители: изгониха дипломати и включихме в черния списък високопоставени служители. Причината бяха обвинения в намеса в президентските избори в САЩ, кибератака срещу Solar Winds, отравяне и арест на опозиционния лидер Алексей Навални. На 17 март Байдън, в интервю за ABC, отговори положително, дали смята, че Путин е "убиец", което предизвика възмущение в Кремъл.

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени