Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Разговорите се провеждат в сградата на Народното събрание и при закрити врата

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Разговорите се провеждат в сградата на Народното събрание при закрити врата. В преговорния екип, обявен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и народните представители Деница Сачева и Рая Назарян. Габриел влезе в сградата на бившия партиен дом без коментар. Назарян каза пред журналисти, че влиза с нагласа за конструктивен диалог.

 

От страна на ПП-ДБ в разговорите участват лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов. Всичко, което трябваше да се каже досега, сме го казали, коментира пред медиите премиерът в оставка Николай Денков. На въпрос ако не постигнат съгласие, какво очакват, Атанас Атанасов отговори: "Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни".

 

"Сега ни гледат и искат да видят на какво мирише - на вътрешни драми или на разединение'', заяви пред конференцията на партията си по-рано днес Христо Иванов. Той похвали Мария Габриел за такта и търпението, които е проявила, както и че е стояла настрана от ''канонадата от реплики и квалификации'', които ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха в последно време чрез медиите.

 

Иванов заговори и за важността от детайлен документ между дясното обединение и герберите, с който да се гарантира на избирателите, че ще има реформи. Партийният форум се обяви за договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

 

Основното условия е отказ от плаващи мнозинства - така, както бе записано и в предложения по-рано от тях меморандум, с който обаче изненадаха ГЕРБ и градусът на напрежението точно педи ротацията се вдигна. В проекта за споразумеиние, предложен от Бойко Борисов, плаващите мнозинства в парламента са разрешени.

 

От ДБ поискаха подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения. Това е записано в резолюция за "актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство", гласувана на паритйната конференция този следобед.

 

От "Да, България" поставят общо 12 условия за продължаване на ротационния формат на управление, фокусът отново е върху регулаторите - попълване на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени