Започва предизборната кампания, 23 формации ще търсят подкрепа от 6 711 048 души с право на глас

Основен проблем за изборите през юли ще се окаже машинното гласуване и по-точно осигуряването на нужния брой машини

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: БТА
Днес се открива предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание, които ще се произведат на 11 юли. Изборите бяха насрочени с указ номер 130 на президента, публикуван в Държавен вестник на 12 май след като 45-я парламент не можа да състави правителство и се наложи президентът да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство. 
 
В изборите за парламент ще участват 23 формации от отделни партии или коалиции, които те ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по данни на ГД "ГРАО" към МРРБ. Това е предварителна оценка за броя на гласоподавателите. До 10 юни са подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина. Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни. Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561. Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции. 
 
Основен проблем за изборите през юли ще се окаже машинното гласуване и по-точно осигуряването на нужния брой машини. Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване защото секциите в страната с над 299 избиратели са малко над 9400. Там където има обективни пречки обаче, законът позволява да се гласува с хартиени бюлетини. В една секция не може да има едновременно гласуване с машина и с хартиени бюлетини. Към гласуване с бюлетини се минава само ако се установи, че има някакъв проблем с машината и тя не може да се използва. Предизвикателството е, че с наличния брой машини не може да се осигури повече от една, в секциите с най-много избиратели, защото ще са нужни и машини за някои от секциите в чужбина.
 
Някои от партиите вече обявиха как ще влязат в битката за подкрепата на избирателите - чрез концерти на открито. В сряда стана ясно коя партия под кой номер ще бъде отбелязана в интегралната бюлетина. Ясни са и листите, с които политическите сили излизат на предсрочните избори. Преди вота има още една ключова дата - 15 юни.
 
Дотогава Централната избирателна комисия ще трябва да определи как ще пуснат бюлетините си хората под карантина. Същият е и крайният срок, в който българите зад граница е необходимо да подадат заявления за гласуване.
 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени