Започва работа 45-то Народно събрание

Мика Зайкова от "Има такъв народ" ще открие тържественото първото заседание

Сградата на Народното събрание
Сградата на Народното събрание Източник: Wikipedia

Първо тържествено заседание на 45-тото НС. То ще се проведе в историческата сграда на площад "Народно събрание". По традиция заседанието ще започне с химните на България и Европейския съюз и ще бъде пряко предавано по обществените радио и телевизия. Конституцията предвижда то да бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от "Има такъв народ". В парламента влизат общо 6 партии, чиито народни представители ще бъдат групирани в парламентарни групи. Най-голяма ще бъде групата на ГЕРБ – 75 депутати, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27 и "Изправи се! Мутри вън!" – 14.

 

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Румен Радев и Илияна Йотова също ще присъстват на първото заседание на парламента, а Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна. По Конституция на това заседание правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка пред НС. То ще продължи да работи до избор на нов редовен кабинет. 

 

По традиция изявления ще направят представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Гласуването ще се провежда с вдигане на ръка или поименно, тъй като електронната система бе демонтирана през есента на миналата година и пренесена в новата пленарна зала.

Още от "Политика"

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени