Започва работа 45-то Народно събрание

Мика Зайкова от "Има такъв народ" ще открие тържественото първото заседание

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Първо тържествено заседание на 45-тото НС. То ще се проведе в историческата сграда на площад "Народно събрание". По традиция заседанието ще започне с химните на България и Европейския съюз и ще бъде пряко предавано по обществените радио и телевизия. Конституцията предвижда то да бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от "Има такъв народ". В парламента влизат общо 6 партии, чиито народни представители ще бъдат групирани в парламентарни групи. Най-голяма ще бъде групата на ГЕРБ – 75 депутати, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27 и "Изправи се! Мутри вън!" – 14.

 

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Румен Радев и Илияна Йотова също ще присъстват на първото заседание на парламента, а Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна. По Конституция на това заседание правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка пред НС. То ще продължи да работи до избор на нов редовен кабинет. 

 

По традиция изявления ще направят представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Гласуването ще се провежда с вдигане на ръка или поименно, тъй като електронната система бе демонтирана през есента на миналата година и пренесена в новата пленарна зала.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени