"Зеленият" Борислав Сандов: В "Зелено движение" е пълно с фиктивни членове и се извършват системни нарушения

По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения

Борислав Сандов
Борислав Сандов Източник: Zonanews

Около 30-35% фиктивни членове е имало в "Зелено движение" - част от обединението ДБ-разкри пред БНР Борислав Сандов, учредител и бивш съпредседател на партията. Думите му са по повод изтеклия доклад на анкетна комисия, според който партията е била "превзета" от фиктивни членове, чрез които се е повлияло на вътрешните ѝ избори с гласуване с пълномощни. При вземането на ключови решения е имало и контролиран вот от страна на местни структури и организации.

 

По думите му в 7 от местните организации са извършвани системни нарушения, но "може би мащабът е малко по-голям".

"Става въпрос за организираност между група хора, които нямат сериозна публична известност, които "превземат" местни организации, "изсмукват" от тях пълномощни на делегати, които не присъстват на събранието и ги разпределят към други. Което формира тежест около 30-35% в Общото събрание, което може да надделее в голяма степен при избора на определени хора", обясни Сандов.

 

Той допълни, че част от пълномощните са "абсолютно фалшиви" и "упълномощителят не е наясно, че от негово име е издадено пълномощно на човек, който той дори не познава – от Сандански в Разград или нещо подобно". Една от местните организации например – в Симеоновград, се състояла от един човек, двамата му сина и двама негови работници, което Сандов нарече "абсолютно нелепо".

 

Бившият вицепремиер смята, че за част от замесените лица това е и форма на отмъщение към него и други лица в изпълнителната власт, заради това, че не са позволили да се назначават "калинки". Като едно от тези лица Сандов посочи Никола Йорданов, нарече го основен инициатор на контролирания вот и уточни, че е искал да става служител на МОСВ.

"Но има и други. Има организации, които са се опитали по един или друг начин да искат от мен от мен и позицийка в кариерно развитие, и едва ли не обществени поръчки, което не мога да допусна и не съм допускал".

 

Сандов призова ръководството на партията да бъде сменено. "Ще е жалко ние да сме причина за някакви сериозни турбуленции там. Работим, за да няма такива щети", подчерта той.

 

Той изрази съмнение "Зелено движение" да се разцепи и отбеляза, че за разделение на две партии може да се говори, когато има тематично разделение, а в случая няма такова.

 

"След като станаха публично известни проблемите около опита за овладяване на Зелено движение, днес дадох интервю за БНР. В зависимост от развитието на ситуацията след заседанието на Националния ни съвет довечера, ще оповестя по-просторно своето мнение в следващите дни. Убеден съм, че мълчанието и вземането на решения "на тъмно" са част от проблема, а откритото говорене и посочване на проблемите са единственият път към намиране на решения", написа във Фейсбук Борислав Сандов.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени