Зеленски благодари на Байдън за новия закон за ленд-лийз

По думите му украинците ще получат достъп до модерни оръжия, боеприпаси, оборудване, но няма да се наложи да търсят варианти как да платят за всичко това

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Youtube

Украинският лидер Володимир Зеленски благодари на президента на САЩ Джо Байдън за подписването на закона за ленд-лийз ("заем-наем"), съобщи Укринформ.

 

"Не е случайност, че новият закон за ленд-лийз, целящ защита на демокрацията в Украйна, бе подписан именно на 9 май. Благодарен съм лично на президента Байдън за тази подкрепа, за това решение и за такава символичност. Защото ние браним сега свободата и правото на живот за всички свободни народи във войната срещу тиранията, която представлява не по-малка заплаха за Европа от тази преди 80 години", каза Зеленски във видеообръщение.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

 

Той посочи, че ленд-лийзът е схема, чрез която Украйна ще получи всичко необходимо за отбрана. "Макар формално това да е заем, той всъщност е толкова изгоден, че да се нарече заем е некоректно", обясни президентът. По думите му украинците ще получат достъп до модерни оръжия, боеприпаси, оборудване, но няма да се наложи да търсят варианти как да платят за всичко това.

 

Зеленски изтъкна, че с оглед на ленд-лийза няма да се налага Байдън да съгласува с Конгреса предоставяната помощ, а това ще ускори доставките. Той припомни, че ленд-лийзът е бил сред ключовите предпоставки за победата на съюзниците във Втората световна война, тъй като помощта на САЩ за Великобритания и Съветския съюз коренно е променила разположението на силите в Европа.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени