Зеленски: Действията на руските нашественици са същите като на терористите от "Ислямска държава"

Той коментари задържането от руските окупатори на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров

Володимир Зеленски, президент на Украйна
Володимир Зеленски, президент на Украйна Източник: Пресслужба на Президента на Украйна
Руските окупатори преминаха към нов етап на тероризъм - арестуваха кмета на град Мелитопол, който е почти заличен вследствие на варварските бомбардировки на руската авиация и артилерия. 
 
Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение. Той отбеляза, че в петък руските окупатори са задържали кмета на Мелитопол Иван Фьодоров, който мъжествено защитава Украйна и своите съграждани. 
 
"Очевидно е, че това е признак на слабост от страна на нашествениците. Те не срещнаха никаква поддръжка на нашата територия. Години наред се самозалъгваха, че някой в Украйна ги очаква. Те не намериха колаборационисти, които да предадат града си и властта в техни ръци", обави Зеленски. 
 
По думите му, поради това руските окупатори са преминали към нов стадии на терор, когато "се опитват физически да ликвидират представителите на законната местна украинска власт". 
 
Зеленски добавя, че във  всяка демократична държава е ясно, че избраният кмет на даден град е истинският представител на народа.
 
"Вероятно в Русия за годините на автократична власт са отвикнали от подобно мислене. Там смятат, че кметът - това е просто един началник, който лесно може да бъде премахнат и това не означава нищо", коментира украинският президент. 
 
"Но тук е Украйна. Тук е Европа. Ние живеем в демократичен свят. Поради това похищаването на кмета на Мелитопол е престъпление не само срещу конкретния човек. Не само срещу конкретната община. И не само срещу Украйна", допълни той. 
 
"Това е престъпление срещу демокрацията като такава. И Ви уверявам, че за това ще разберат 100 % от гражданите на всички демократични държави. Действията на руските нашественици ще бъдат приравнени към действията на терористите от ИГИЛ (Ислямска държава, бел. ред.)", подчерта Зеленски. 
 
 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени