Жан Виденов: БСП няма бъдеще, положението е безнадеждно, деградирала е до отпадъчен продукт!

Ще се боря, ако трябва и с оръжие в ръка! ПП "Лявата алтернатива" е формацията, която ще подкрепя в новата коалиция "За чиста и свята Република", казва още Виденов

Жан Виденов и Павел Иванов
Жан Виденов и Павел Иванов Източник: Пловдив Прес

Бившият социалистически премиер Жан Виденов, чието правителство вкара страната ни в най-ужасната катастрофа по време на прехода, е дал  интервю  за "Пловдив прес". Там той обявява намеренията си за участие в политиката с нова партия, коментира и актуални въпроси, вкл. БСП.
Интервю на Галина Георгиева

 

Г-н Виденов, ще създавате ли нова лява партия?

Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП "Лявата алтернатива". Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП "Лявата алтернатива" ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България.

 

Кога да очакваме тази партия?

Колкото се може по-скоро. Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича "За чиста и свята Република". Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите.

 

Вие ли ще бъдете председател?

В Инициативния комитет съм организационен секретар и експерт по международните въпроси заради образованието ми и опита, който имам. Предстои да бъде избрано и ръководство на ПП "Лявата алтернатива". Вероятно ще се случи след изборите.

 

Боли ли ви за това, което става в БСП?

Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма.

 

Каква е оценката ви за политическите събития в страната? Накъде върви България и кой е виновен за политическата криза?

Разбира се, перестройката. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента.

 

Партиите не си говорят в парламента, не успяха да направят правителство…

Защото са партии на перестройката.

 

В каква посока ще тръгнем? Какво предстои?

Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България.

 

Ако трябва да отправите призив към днешния политически елит, какво бихте казали?

Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени