Жечо Станков, бивш зам.-министър на енергетиката: Не се предприеха действия да се внесе газ, да купят газ от САЩ, от Египет, а има инфраструктура

Инфраструктурата, създадена от правителството на ГЕРБ, осигурява 100% диверсификация

Жечо Станков, ГЕРБ
Жечо Станков, ГЕРБ Източник: Zonanews

В "Денят започва" по БНТ за ситуацията с газа и споровете "за" или "против" военната помощ за Украйна, говори Жечо Станков, ГЕРБ.

 

През 2009 г. беше спрян газ от Русия за първи път. През 2015 г въведохме нова инфраструктура. Мислех си, че тези компоненти убягват на премиера. Асен Василев каза, че имаме и други връзки. Осигурили сме техническа инфраструктура., заяви Станков.

 

Не се предприеха действия да се внесе газ, да купят газ от Щатите, от Египет, а има инфраструктура. Сега поставят България на колене. Ако сега започнат процедури цената каква ще е? Инфраструктурата осигурява 100% диверсификация. България потребява 3 млрд. куб. м газ. Някой сега се прави на мъж-няма да подписвам договор. Германия дали е преклонила глава, а си получава газа. Това ще доведе до пъти увеличение на цените, добави той.

 

Можем ли да се откажем от руския газ? Можем да осигурим газ, от който и да е доставчик заради инфраструктурата, благодарение на правителство на Борисов, а и на ЕС. Геополитически всяка държава си определя доставките, коментира бившият зам.-министър на енергетиката.

 

Държавният газов оператор купи 20% от терминала в Александруполис. Проблемите започнаха в момента на освобождаване на директора на "Булгаргаз" - явно не е слушал да започне да прави далавери и да поставя комисионери, каза Станков.

 

Всъщност българските интереси са защитени и ще е нехайство да не заведем арбитражно дело. Иначе - правиш се на мъж, а нямаш алтернативи.

 

Иинтерконекторът не е бавен умишлено. Той се строи от две държави. 180 км са започнали да се строят ноември 2019 г. На 31 декември 2021 г. трябваше да приключи строителството, но заради ковид кризата бяха разрешени удължавания. Ходили сме многократно и нямаше един ден закъснение, сега евентуално октомври-ноември ще стартира. Щетата ще е по-голяма, разкри Станков.

 

Асен Василев сам каза че има други трасета. Откъде дойдоха те ако нищо не сме правили 12 г.? Интерконектор не е необходим, дори за да има други доставки. Защо не разтовариха три кораба втечнен газ и да напълним Чирен?

 

100 пъти можехме да сме поискали оставка на кабинета, но заради забрана от нашия лидер не го правим. Всеки един ден сме грабени с тяхните ръчички. Ние сме отговорна опозиция и не искаме да вкарваме държавата в още една криза. Задължително трябва да се възползваме от този план за устойчивост, добави той.

 

"Всеки бяга от темата на каква цена ще е газът. Енергийният министър казва, че ще е 40% по-скъпа. Аз казвах, че ще е поне 80 до 100% по-скъпа”, прогнозира той и попита дали българинът ще може да задели 40% повече от семейния си бюджет за топла вода, хляба и всичко останало, което консумира и е свързано с газа", каза Жечо Станков.

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени