Знакови лица в ДСБ напуснаха партията заради Атанасов или бяха изгонени - пак от Атанасов

Председателят на структурата в столичния район "Лозенец" Елена Спасова бе изключена от партията, а ден по-късно бившият заместник-председател на ДСБ Цецка Бачкова обяви, че напуска формацията

Атанас Атанасов, ДБ
Атанас Атанасов, ДБ Източник: Zonanews

Шестима напуснали и един изключен - такава е равносметката от последните дни за състоянието на партийния актив на ДСБ - една от трите формации в обединението "Демократична България". Най-напред председателят на структурата в столичния район "Лозенец" Елена Спасова съобщи през профила си във "Фейсбук", че е изключена от партията. Ден по-късно бившият заместник-председател на ДСБ Цецка Бачкова, която бе и претендент за лидерската позиция на партийните изборите през февруари тази година, обяви, че напуска формацията.


За загубения смисъл и изолацията

С публикацията си във "Фейсбук" Цецка Бачкова обясни напускането си с думите, че ДСБ се е отклонила от големите цели и правилния път. "В последната година, след редица неприемливи за мен политически действия, аз постепенно, но безвъзвратно изгубих тази вяра, изгубих търпението си към подлостта, изгубих толерантността си към лъжата. Не искам и не мога повече да бъда параван на подмяната. (...) Днес взех трудното решение да не бъда повече безмълвен съучастник в превръщането на ДСБ в маргинализиран придатък и удобна патерица на по-амбициозни политически сили, за жалост дори неотговарящи на идеологията и принципите, зад които аз твърдо още стоя", пише Бачкова.

 

 

Тя посочи, че както тя, така и други членове на формацията, са изключени от процеса на взимане на решения и са изолирани. "Понасяме отговорност за решения, в които дори не сме участвали", каза Бачкова, като даде за пример именно коалицията на ДСБ с БСП в правителството "Петков". По думите ѝ в партията е надделяло апаратното, а тя и колегите ѝ са загубили смисъл да се опитват да променят нещо.


Двете жени представляваха част от вътрешната опозиция в ДСБ, която през последната година силно се противопостави на решението на ръководството на партията да участва в управленска коалиция с БСП. Заедно с тях от партията излизат още бивши и настоящи ръководни лица - бившият председател на вътрешния арбитраж Иван Димитров, Жени Шиер (шеф на изборния щаб в София), Емил Димитров (председател на 24 МИР София) и Ануш Езегелян.

 

Бачкова беше два пъти депутат от "Демократична България" в 45-ото и 46-ото Народно събрание, но за изборите през ноември 2021 г. беше премахната от второто място в кандидатдепутатските листи и заменена от общинския съветник Иво Божков. Това предизвика недоволството на областната организация, според която промяната е била направена "в последния момент и по еднолично решение на председателя на партията, без каквото и да е съгласуване със структурите и ръководните органи".

 

След решението на Атанасов, Бачкова отказа да участва на изборите като кандидат от друга листа, а няколко месеца по-късно застана в спор за лидерското място с него. През февруари обаче Бачкова загуби битката срещу Атанас Атанасов, след като той беше преизбран за председател на партията с 288 гласа, а Бачкова събра общо 199 гласа.

 

Жени Шиер и Емил Димитров обосноваха решенията си също с публикации в социалните мрежи. Според Шиер в ДСБ е започнал процес на чистка на неудобните членове, а по думите на Димитров ДСБ е станала "блато на вечното нагаждачество и на стремежа за трудоустрояване на лоялни клакьори".


От ДСБ коментираха напускането на Бачкова и други ръководни кадри лаконично. Тезата на ръководството на "Демократи за силна България" е, че нито една от гореспоменатите личности "не е била лишавана от информация, изваждана или ограничавана да участва в управлението на ДСБ".


От кандидат за председател до изключен член
През почивните дни един от най-яростните вътрешнопартийни опоненти на Атанас Атанасов - Елена Спасова, написа във "Фейсбук", че е изключена заради "уронване на престижа на партията с изразяване на инакомислието си". Тя не посочва какво стои зад тези думи, но според думите на шефа на вътрешния арбитраж на ДСБ Иван Димитров, цитирани от в."Сега", става дума за "отдавна несъвместими прояви с партийните принципи и с устава" и конкретно нейни изказвания срещу Украйна. Димитров посочва, че тя е имала противоречия с партийното ръководство, които били изразявани и чрез публични нападки, а това било равносилно на нападки срещу цялата партия и нейната политика.

 

 

От ръководството на партията посочват пред "Дневник", че срещу Спасова е имало много жалби пред арбитражната комисия, някои от които датирали отпреди една година, но решението е било взето едва сега. По думите на представител на формацията в този случай "уставът и демократичните принципи в ДСБ са повече от спазени".


В публикацията си Спасова посочва, че най-напред ще обжалва пред пълния състав на арбитража. Първоначално тя също се беше кандидатирала за председател на ДСБ, но впоследствие се оттегли в полза на Цецка Бачкова.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени