Зоран Заев: Пътната карта по Договора за добросъседство с България е изпратена на МВнР

Македонският премиер подчерта, че служебното правителство в София има конституционна възможност да вземе решение и това е, което той очаква

Зоран Заев
Зоран Заев Източник: МИА

В спора с България и пътната карта за изпълнение на задълженията по Споразумението за добросъседство, премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев разкри, че днес тя е бил предаден в експертните служби на Министерството на външните работи на РСМ. Гаранциите, каза той, се отнасят до по-ефективно прилагане на двустранното споразумение, цитира думите му скопското електронно издание "260 степени".

 

"Пътната карта беше споделена днес за обсъждане между всички професионални служби в Министерството на външните работи. Става въпрос за пътната карта за секторното сътрудничество, която трябва да утвърдена като отговор, за да можем да подготвим следващата междуправителствена конференция. Това е много важно. Когато България говори за гаранции, ние също говорим, те са в полза и на двата народа и на двете страни, а това е още по-ефективно прилагане на споразумението, което означава по-бързо изграждане на железопътната линия между Куманово и българската граница, и от другата страна от България до граничния пункт Клепало край Берово. Необходимо е по-сериозно сътрудничество между институциите, което можете да видите тези няколко месеца - имаме ежедневното сътрудничество", каза Заев, цитиран от Фокус.

 

Македонският премиер подчерта, че служебното правителство в София има конституционна възможност да вземе решение и това е, което той очаква. Той обаче повтори, че въпреки че има шанс да се направи крачка напред в европейската интеграция на 22 юни, в случай че това не се случи, тогава това може да стане през септември, когато в България трябва да има политическо правителство.

 

"Вярвам, че сега, под ръководството на двамата външни министри, има възможност да се хармонизират частите, които са важни за съгласуване, за да се даде шанс на 22 юни, когато заседава Съвета по общите въпроси, така че решение може да се вземе. Разбира се, очакванията трябва да бъдат намалени. България има служебно правителство и е лесно да се разбере всичко това, но не е невъзможно. Тогава идва септември, защото през август и септември вече ще има политическо правителство (в България), което може да взема решения. Но ако се споразумеем, би било чудесно", каза още той.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени