Аферата "Жоси" или как Бойко Рашков превърна ГДБОП в политическа полиция

Антимафиоти ровят по стар спор между съдружници, за да атакуват главния прокурор

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: МС

Главна дирекция за борба с организираната престъпност е превърната в политическа полиция. Мащабите на употребата на службите на вътрешното министерство за политически цели е на път да придобие застрашителни размери, след като се оказва, че дори главният прокурор и негови близки са обект на проверки, които няма как да бъдат разпоредени от друг, освен лично от вътрешния министър. Близкият до Бойко Рашков сайт за "разследваща журналистика" Bird пусна в сряда статия, базираща се изцяло на информация от проверка на ГДБОП, в която по доста нескопосан начин е замесено и името на обвинител №1.

 

Става въпрос за твърдения на съсобственик в млекопреработвателната компания "Жоси" – Георги Георгиев, които същият разпространява от години, за оказван му в миналото натиск да се откаже от печелившия си бизнес. Другият съсобственик Симеон Присадашки, разбира се, отрича твърденията на Георгиев, които датират още от месец май 2018 г. Интересен момент в целия скандал е участието на близкия до укриващия се в Сърбия подсъдим за фалита на КТБ бивш банкер Цветан Василев активист Георги Б. Георгиев от сдружението "Боец". Както през 2018 г., така и сега, Георгиев седи плътно до съименника си млекопроизводител, който в далечната 2014 г. прехвърля 2% от компанията "Жоси" на бащата на главния прокурор – Стоимен Гешев.

 

Прави впечатление, че в медийните си участия Георгиев залива със суперлативи бащата на Иван Гешев, с когото оказва се, че се познават от десетилетия. Както през 2018 г., така и сега, обаче, млекопреработвателят твърди, че е бил обект на измамна схема, която е целяла да го извади от компанията "Жоси". И ако преди три години и половина Георгиев не замества името на Иван Гешев, тогава ръководител на Специализирана прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото за фалита на КТБ, то сега бизнесменът очевидно е мотивиран да твърди, че зад схемата стоял именно настоящият главен прокурор. 

 

Преди десет дни обвинител №1 Иван Гешев заяви пред журналисти, че роднини на прокурори са подложени на натиск. Оказва се, че Гешев очевидно е визирал собственият си баща – 83-годишният Стоимен Гешев, който според публикациите, базирани на данни от МВР, е бил викан на разпит в ГДБОП по твърденията на Георги Георгиев от "Жоси". За момента от МВР официално не са оповестявали информация за разследването, макар то да е поне от няколко месеца. Каква е причината това разследване да се води от антимафиотите също не е известно, най-малкото, защото по закон те нямат компетенцията да разследват магистрати. Проверка по случая би следвало да извърши Комисията по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, каквато всъщност изглежда е правена, при това още преди три години и, както става ясно от думите на жалбоподателя, е приключила без да се установи, каквото и да е вмешателство по случая от страна на тогавашния заместник-главен прокурор Иван Гешев.

 

Начинът, по който обществеността се подготвя чрез медийни публикации, базирани на твърденията на съдружника във фирма "Жоси", разкрива доста нелицеприятни факти за ролята на ключова служба, като ГДБОП, като политическа полиция за разправа с опонентите на вътрешния министър Бойко Рашков и назначилия го в предходните две служебни правителства - президентът Румен Радев. Ако съдим по действията на Рашков от последните месеци, до броени дни вътрешният министър ще институционализира медийната атака срещу обвинител №1, като така ще разкрие зависимостите си и очевидно близките си отношения с укриващия се в Сърбия Цветан Василев.

 

Още повече, че както преди повече от три години, така и сега, появата на съдружника във фирма "Жоси" в публичното пространство е аранжирано от съименника му от "Боец" – Георги Георгиев. Когато МВР-министърът тръгне да атакува главния прокурор и по казуса "Жоси", Рашков обаче ще трябва да обясни, какво е наложило изваждането на прашясалото дело, което, както вече става ясно, е било обект на щателна проверка от КПКОНПИ, а вероятно и от други институции и по което не са установени никакви данни за нарушения, още по-малко за престъпления. Със сигурност Бойко Рашков ще обясни, че е имало "нови доказателства" и ГДБОП са били длъжни да снемат обяснения, пък било то и от бащата на обвинител №1, въпреки неговата преклонна 83-годишна възраст. 

 

Фабрикуваната от вътрешния министър афера "Жоси" има за цел в преносен, но и пряк смисъл, да "удари" главния прокурор Иван Гешев. Разследването на ГДБОП със сигурност ще бъде използвано, за да може новата правосъдна министърка Надежда Йорданова да иска проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет по казуса, а от членовете на самия съдебен съвет отново да бъде отстранен обвинител №1, поне докато случая се изяснява. Самата Надежда Йорданова даде заявка, че е готова да се включи в изпълнението на политическата атака срещу Иван Гешев. Впрочем същото направиха по-рано през годината и служебните й предшественици Иван Демерджиев и Янаки Стоилов. Именно под диктовката на Бойко Рашков, през лятото Стоилов внесе във ВСС искане за отстранява на главния прокурор. За по-голяма тежест – стари медийни публикации, декларации на политизирания Съюз на съдиите в България и интервюта, бяха представени като "доклад" на вътрешния министър.

 

Логично искането бе оставено без разглеждане от кадровиците, но пък това даде повод служебното правителство да атакува отказа на ВСС да се занимава с компромати пред Върховния административен съд, а пък Конституционният съд дори бе принуден да образува дело, за да изясни – може ли правосъдният министър да иска отстраняването на главния прокурор. Участието на професора по право Янаки Стоилов в компроматната кампания срещу Иван Гешев бе възнаградено с изпращането му в Конституционния съд с мандат от девет години.

 

Аферата "Жоси", сътворена от някогашния следовател Бойко Рашков, със сигурност ще приключи и като друг неуспешен опит на вътрешния министър да атакува главния прокурор. По донос от бившия депутат Минчо Спасов, който през 2020 г. бе арестуван заради аварийно спиране на софийското метро, МВР-министърът ангажира целия ресурс на вътрешното ведомство, за да внушава, че Иван Гешев имал невалидна диплома по право от Академията на МВР. В продължение на месец МВР проверяваше собственото си висше учебно заведение, като успоредно с това проверка извърши образователното ведомство и Министерство на правосъдието, за да се потвърди изначално известният факт, че Иван Гешев е придобил юридическото си образование в Института на МВР в средата на 90-те години. Нещо, което са направили още стотици практикуващи днес адвокати и магистрати. Въпреки това, Рашков употреби дори парламентарната трибуна на предходния парламент, за да внушава, че нещо с дипломата на Гешев не било наред. За разлика от "активното мероприятие" с дипломата, аферата "Жоси" обаче минава границата на допустимото, защото обект на политико-полицейски тормоз вече се оказва дори възрастният баща на Гешев.

 

Действията на Рашков от последната половин година показва, че той сериозно подценява противниците си, а и обществото като цяло. Дори и за най-големия враг на Иван Гешев е ясно, че, ако имаше и най-малкото основание той да бъде уязвим по казуса "Жоси", това щеше да бъде използвано още през 2019 г., когато в продължение на шест месеца, кандидатурата му за главен прокурор бе обект на всевъзможни компроматни атаки. Без съмнение – Георги Георгиев от "Боец", който при поискване е готов да окупира Съдебната палата в София или поне да направи неуспешен опит за това, още преди две години и половина щеше да обикаля със съименника си и да твърди, че кандидатът за главен прокурор към онзи момент е взел бизнеса на никому неизвестен млекопроизводител.

 

Противниците на избора на Гешев за обвинител №1 тогава бяха принудени да стигнат дотам, че да фабрикуват фалшиви документи на ДАНС, в които се твърдеше, че кандидатът за главен прокурор имал сметки в швейцарски франкове и прочие. Само преди половин година, при това отново с активното съдействие на Бойко Рашков, в медиите се внушаваше, че магистрат с инициалите И.Г. пък бил в секретен списък на ДАНС на съдиите и прокурори, които имали недекларирани имоти и пари в чужбина. И това се оказа абсолютна лъжа, каквато отсега е ясно, че е и готвената от политкомисаря Бойко Рашков т.нар. афера "Жоси". 

 

Употребата на ГДБОП за политическа разправа, освен, че разкрива желанието на вътрешния министър да ползва отдавна заклеймени сталинистки похвати, показва, че,  поне докато Бойко Рашков е начело на МВР, специалните служби ще се занимават с всичко друго, но не и с противодействие на престъпността и разкриване на истинските злоупотреби. Да сте чули скоро ГДБОП да е разкрила схеми за пране на пари, данъчни престъпления или групи за разпространение на наркотици, рекет и изнудвания. Няма и да чуете, защото очевидно антимафиотите са превърнати в политическа полиция, която трябва да преследва идеологическите противници на настъпващата диктатура.

 

Източник: Труд

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени