Агент в Кремъл е съобщил на американското разузнаване плановете на Путин да нахлуе в Украйна

Президентът Джо Байдън и неговите съветници са приели сериозно информацията за намеренията на Путин, но все още им е било трудно да повярват

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Ройтерс

Агентурни източници във висшите ешелони на руското управление са помогнали на САЩ да съберат достатъчно убедителни данни за предстоящото нахлуване на руски войски в Украйна. Това разкрива журналистът и носителят на награда "Пулицър" Боб Удуърд (станал известен с разследването на скандала "Уотъргейт"), в новата си книга "Война".

 

До октомври 2021 г. Съединените щати са разполагали с огромно количество данни, които "убедително" показват, че Владимир Путин планира да изпрати група от 175 000 войници в Украйна, информира CNN, която се е запознала с книгата преди излизането й на пазара. По отношение на разузнаването, това е "невероятно постижение" и информацията е събрана от "звезди на американското разузнаване, включително източник в Кремъл", каза Удуърд.

 

Агентурните източници са един от най-ценните и тайни служители. Удуърд пише: "Сякаш бяха проникнали в палатката на вражеския командир и наведени над картите, анализираха броя и движението на бригадите и всички действия, планирани по време на инвазията в различни посоки".

 

Централно разузнавателно управление (ЦРУ)
Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Източник: Zonanews

Президентът Джо Байдън и неговите съветници са приели сериозно информацията за намеренията на Путин, но все още им е било трудно да повярват. "Това е, което Путин планира да направи", е казал директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред Байдън. "Това би било просто лудост", е отговорил президентът.

 

В Европейския съюз не са вярвали до последния момент, че Русия все пак ще започне война. Това разкри през октомври 2022 г. тогавашният върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. "Американците ни казаха: "Те ще атакуват, те ще атакуват", а ние наистина не искахме да повярваме (...) Много добре си спомням, когато Блинкен (държавният секретар на САЩ, бел. ред.) ми се обади и каза: "Това ще се случи този уикенд". И разбира се, два дни по-късно, в 5 часа сутринта, Русия започна да бомбардира Киев".

 

Байдън се опита да намали напрежението още през юни 2021 г., след като Русия разполага десетки хиляди войници и военно оборудване на украинската граница през пролетта. След срещата на Байдън с Путин в Женева част от войските бяха изтеглени. Но през есента Вашингтон осъзна, че Путин не се е отказал от намеренията си и предприе безпрецедентна стъпка, като започна да публикува разузнавателна информация и публично да обвинява Кремъл, че подготвя инвазия.

 

Владимир Путин и Джо Байдън
Владимир Путин и Джо Байдън Източник: Zonanews

Байдън разговаря с Путин два пъти през декември 2021 г., като го информира за разузнавателните данни, с които разполагат Съединените щати. Първоначално президентите разговаряха чрез видеовръзка, а после се случва това, което Удуърд описва като "разгорещен 50-минутен разговор". Разговорът се е провел на висок тон и Путин в един момент "повдигна въпроса за риска от ядрена война по заплашителен начин". Байдън в отговор припомни, че ядрена война "не може да бъде спечелена", съобщава Удуърд.

 

Според него малко след началото на войната в Украйна американският президент е казал на съветниците си на среща в Овалния кабинет: "Този шибан Путин! Путин е зъл. Имаме работа с въплъщението на злото".


Въпреки многократните предупреждения, украинският президент Володимир Зеленски също не вярва в нападението, въпреки че вицепрезидентът на САЩ Камала Харис дори му е казала на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари 2022 г., че това може да е последният път, когато ще се видят.

Още от "Разкрития"

Оръдия вместо масло - разходите на Русия за войната през 2025 г. ще бъдат повече от два пъти по-високи от социалните раз

През четвъртата година след началото на войната в Украйна военните разходи ще се увеличат почти 2,5 пъти, а в сравнение с 2021 г., преди началото на инвазияга, когато разходите за тези цели възлизат на 3,57 трилиона рубли, те ще се увеличат с 3,8 пъти

Прочетете повече прочетете повече

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени