Американският "Копейкин" зад прокремълската атака срещу главния прокурор Иван Гешев

Колко спорна е репутацията на конгресмена Уорън Дейвидсън, когото от ПП и ДБ включиха в атаките си срещу обвинител №1

Уорън Дейвидсън и Костадин Костадинов
Уорън Дейвидсън и Костадин Костадинов Източник: Zonanews

Неописуем възторг сред жълтопаветния офисен планктон и родния неолиберален политически спектър донесе странната поява, първо във фейсбук, на още по-странното откъм съдържание писмо, на напълно неизвестния в България американски конгресмен Уорън Дейвидсън. 

 

Членът на Американския конгрес иска от министъра на финансите на САЩ едва ли не да санкционира българския главен прокурор, защото бил прекратил разследванията по закона "Магнитски", наложени на български граждани. Да оставим, че подобно действие не е в правомощията на обвинител № 1, а то дори не е и вярно. Както всъщност и останалите опорни точки в писмото, звучащи сякаш човек чете поредното едночасово интервю, което бившият собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев дава от някоя хотелска стая в Белград. Това разкрива сайтът Tribune.

 

Именно заради това, още при появата на писмото, когато не бе ясно дали е автентично, изникнаха подозрения, че именно Василев, който осма година дирижира от Белград хибридната война срещу държавното обвинение у нас, както и свързани с него представящи се за "разследващи журналисти" и професионални протестъри, са действителните автори на написаното, а Дейвидсън е бил ангажиран чрез скъпоплатени лобисти, да е негов подател. Това не е изключение в САЩ, а тъкмо обратното – всичко е регламентирано, включително чрез публичен регистър на лобистите, които имат непрестанен достъп до членовете на Камарата на представителите.

 

Големият въпрос е как така конгресмен от щата Охайо ненадейно решава да се интересува от България, при положение, че досега не е известно този американски политик да има каквато и да е публична връзка с нашата страна. Още по-странно е, че в писмото се съдържа отпратка, под черта, към сайта "Афера" на варненската журналистка Веселина Томова, която винаги е изтъквала своите силни симпатии към Русия и президента Владимир Путин. В този смисъл е повече от странно американски политик да се позовава на медия, която защитава руската политика, включително войната на Русия срещу Украйна. 

 

Освен, ако не се окаже, че Уорън Дейвидсън не е аналог на нашенския "Копейкин" с малката разлика, че единият е депутат в Народно събрание, а другият е член на Камарата на представителите. А приликите тепърва предстоят. Оказва се, че Дейвидсън е част от група с още 5 конгресмени-републиканци, които са определяни от авторитетния американски анализатор по въпросите на националната сигурност Майлс Тейлър като "Момчетата на Влад" (на малкото име на руския президент) и "Отборът на Путин".  

 

Авторитетното издание The Hill, което следи отблизо работата на Конгреса, излиза с критична статия през юли месец тази година като сочи, че Дейвидсън е сред шестимата членове на Конгреса, които гласуват против провеждането на разследвания срещу руските агресори в Украйна за извършването на военни престъпления.  

 

Поведението на Дейвидсън е в пълна колизия с действията на администрацията на президента Джо Байдън спрямо войната, която Путин води срещу украинския народ. Нещо повече, конгресменът се обявява против изслушването преди дни на президента на Украйна Володомир Зеленски в Конгреса като в публикации се сочи, че Уорън Дейвидсън е сред неколцината конгресмени, които демонстративно не аплодират госта и отказват да станат на крака. По-рано през годината републиканецът критикува политиката на Белия дом за оказване на военна помощ за украинската армия.  

 

Защо обаче аналогията с българския "Копейкин" се отнася именно до Уорън Дейвидсън?  

В началото на 2022 г. политикът е силно критикуван заради позицията си срещу призивите на властите за масова ваксинация срещу Covid-19. За да демонстрира своите антиваксърски пристрастия, Дейвидсън сравнява кампанията за ваксиниране с геноцида срещу евреите, извършен през Втората световна война от нацистите в Европа.   

 

Политикът е изявен радетел на тоталната забрана на абортите в САЩ, като дори дава саркастични отговори на журналистически въпроси, свързани с възможността за възникваното на нежелана бременност при изнасилване.  

Като конгресмен Дейвидсън многократно демонстрира дискриминационно отношение към правата на уязвими групи. В публикации в американски медии се отбелязва грубото му отношение към хора, които нямат здравни застраховки, което ги поставя извън здравната система.

 

Така например през 2017 г. с подкрепата на нравоучителния спрямо българския главен прокурор американски политик е приет закон, според който се предоставят данъчни облекчения на богати американци, което според публикациите е довело до отнемане на здравните грижи на милиони граждани на САЩ от по-бедните слоеве на обществото.  

 

На този фон на 16 март 2017 г. Уорън Дейвидсън гласува законопроект, който позволява ветерани, които страдат от проблеми с психиката, да запазят правото си да притежават огнестрелно оръжие. Същата година Дейвидсън е сред малцинството от 90-сет републиканци в Конгреса, които не подкрепят отпускането на помощи на пострадалите от урагана Харви.  

 

Макар да се е загрижил за борбата с корупцията в България и да претендира пред финансовия министър на САЩ за налагането на персонални санкции срещу официален представител на суверенна държава член на Европейския съюз, американският "Копейкин" е включен в списък със 77 членове на Камарата на представителите, които се оказва, че не са подали правилно декларациите си за конфликт на интереси и имуществено състояние. За Дейвидсън се твърди, че има допуснати грешки при декларирането на 100 000 долара, получени от продажбата на акции.

 

На фона на всички тези разкрития е повече от странно, че "свободни медии" като "Дневник", "Медиапул", СЕГА, "Клуб Зет", както и свързаният с Цветан Василев сайт "Фрог Нюз", които иначе зорко следят да не се допуска прокремълска пропаганда у нас, а и да не се предоставя трибуна на разпространяващи дезинформация и фалшиви новини политици и публични фигури, охотно разпространяват в продължение на дни класическия компромат, подписан от спорния откъм репутация конгресмен Дейвидсън.

 

Същото и то в още по-голяма степен се отнася и до всички онези партийни спекуланти, особено от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които само и само да извлекат дребни политически дивиденти, буквално яхнаха твърденията на американския "Копейкин", с ясното съзнание, че същите са далеч от истината, но както става ясно тя в конкретната ситуация изглежда е на заден план.

 

****

1. Изявите на конгресмена Уорън Дейвидсън от Камарата на представителите на САЩ имат много прилики с поведението и действията на един от водещите политици у нас през 2022-ра година

2. Авторът на писмото срещу главния прокурор Иван Гешев е част от "Момчетата на Влад" и "Отборът на Путин" в Капитолия, смята американски анализатор по въпросите на националната сигурност, работил в администрацията на президентите Буш и Тръмп

3. Авторитетното издание The Hill, отразяващо работата на американския конгрес, критикува Дейвидсън за отказа му да подкрепи решение, с което САЩ се обявиха за стартирането на разследване за военни престъпления, извършени от руската армия в Украйна

4. Американският "Копейкин" е антиваксър и дори сравнява поставянето на ваксина срещу коронавирус с нацисткия геноцид срещу евреите през Втората световна война

5. Уорън Дейвидсън критикува българската прокуратура за липсата на борба с корупцията, докато сам е включен в списък, според който не е декларирал правилно 100 000 долара, получени от продажбата на акции

Още от "Разкрития"

"Православен" чекизъм и империализъм - кагебистът и рашистки патриарх Кирил заяви, че Русия водела "свещена война" срещу

След приключване на специалната военна операция цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия, пише в официалния заключителен документ на Световния руски народен събор

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени