Американското разузнаване разкри руски заговор за убийството на шефа на Rheinmetall, най-големият производител на оръжие за Украйна

Стремежът на членовете на НАТО да засилят споделянето на разузнавателна информация за саботажната кампания на Русия беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон

Армин Папергер
Армин Папергер Източник: Reuters

Руски заговор за убийството на шефа на Rheinmetall, най-големият производител на оръжие за Украйна разкри в ексклузивна новина американското разузнаване. САЩ и Германия са осуетили руския заговор за убийството на изпълнителния директор на оръжейния производител, изпращащ оръжия за Украйна, съобщи CNN.


Според петима американски и западни служители, по-рано тази година американското разузнаване е открило, че руското правителство планира да убие главния изпълнителен директор на влиятелен германски производител на оръжие, който произвежда артилерийски снаряди и военни превозни средства за Украйна.

 

Заговорът е бил един от поредицата руски планове за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа, които подкрепят военните усилия на Украйна. Планът за убийството на Армин Папергер, беловлас голиат, който ръководи германското производство в подкрепа на Киев, е бил зрелищен.


Когато американците научили за усилията, те информирали Германия, чиито служби за сигурност успели да защитят Папергер и да осуетят заговора. Високопоставен германски правителствен служител потвърди, че Берлин е бил предупреден за заговора от САЩ.

 

В продължение на повече от шест месеца Русия провежда кампания за саботаж в цяла Европа, до голяма степен чрез подставени лица. Тя е наела местни аматьори за всичко – от подпалването на складове, свързани с оръжия за Украйна, до дребни вандалски прояви – всичко това с цел да се спре потокът от оръжия от Запада към Украйна и да се притъпи обществената подкрепа за Киев.

 

Но разузнавателните данни, според които Русия е готова да убива частни граждани, подчертаха пред западните служители колко далеч е готова да стигне Москва в паралелната война в сянка, която води на Запад. Папергер е бил очевидна мишена: неговата компания Rheinmetall е най-големият и най-успешният германски производител на жизненоважните 155-милиметрови артилерийски снаряди, които се превърнаха в решаващо оръжие в изтощителната война на Украйна.


През следващите седмици компанията ще открие завод за бронирани превозни средства в Украйна – усилие, което според един от източниците, запознат с разузнаването, дълбоко притеснява Русия. След поредица от успехи по-рано тази година военните усилия на Москва отново са в застой на фона на удвоената украинска отбрана и наказателните загуби на персонал.


Поредицата от заговори, за които досега не е съобщавано, помага да се обяснят все по-острите предупреждения от страна на представители на НАТО за сериозността на кампанията за саботаж – кампания, която според някои високопоставени служители рискува да прекрачи прага на въоръжен конфликт в Източна Европа.

 

"Виждаме саботаж, виждаме заговори за убийства, виждаме палежи. Виждаме неща, които струват човешки животи", заяви във вторник пред репортери високопоставен служител на НАТО. "Силно вярвам, че сме свидетели на кампания на тайни саботажни действия от страна на Русия, които имат стратегически последици".

 

Съветът за национална сигурност отказа да коментира съществуването на руския заговор и предупреждението на САЩ към Германия. Но говорителката на СНС Ейдриън Уотсън заяви в изявление:

"Засилващата се подривна кампания на Русия е нещо, което възприемаме изключително сериозно и върху което сме съсредоточени през последните няколко месеца. Съединените щати обсъждат този въпрос с нашите съюзници от НАТО и ние работим активно заедно, за да разкрием и прекъснем тези дейности", каза тя.

 

"Също така сме категорични, че действията на Русия няма да възпрат съюзниците да продължат да подкрепят Украйна". Стремежът на членовете на НАТО да засилят споделянето на разузнавателна информация за саботажната кампания на Русия беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон за срещата на върха по случай 75-годишнината на блока.


НАТО се стреми да подобри обмена на разузнавателна информация в рамките на алианса, така че държавите да могат да свързват точките между това, което в противен случай може да изглежда като разнородни престъпни дейности, уникални за собствената им страна.

 

Но кампанията – и по-специално готовността на Русия да предприеме смъртоносни действия срещу европейски граждани на чужда територия – повдигна трудни въпроси за това как трябва да реагира алиансът. Теоретично, съгласно член 5, въоръжено нападение срещу държава – членка на НАТО, е нападение срещу всички.

 

В Полша един украинец е бил вербуван по Telegram от руски куриер, с когото никога не се е срещал лично, и му е било платено само 7 долара, за да изрисува антивоенни графити. По-късно от него е поискано да постави камери за наблюдение и да подпали оградата на транспортна компания, собственост на Украйна. Някои анализатори определят усилията като "хибридна" кампания, която използва невоенни инструменти като пропаганда, измама и саботаж. Но американските и европейските официални лица постепенно се ожесточават срещу определянето на саботажните усилия на Русия по този начин.

 

Други руски усилия са били много по-сериозни от това да напръскат малко графити или да потрошат колата на дипломат: Миналата седмица американските военни бази в Европа бяха приведени в състояние на повишена готовност за пръв път от десетилетие, след като САЩ получиха разузнавателна информация, че подкрепяни от Русия лица обмислят да извършат саботажни атаки срещу американски военен персонал и съоръжения, съобщиха множество източници, запознати с въпроса.

 

През април двама германско-руски граждани бяха арестувани по подозрение, че са планирали бомбени и подпалвателни атаки срещу цели, включително американски военни съоръжения, от името на Русия. През март в Лондон няколко мъже бяха обвинени, че са работили с руските разузнавателни служби, за да подпалят склад, свързан с Украйна. Полша разследва дали палежът, който унищожи най-големия търговски център във Варшава през май, е свързан с Русия и е арестувала девет души във връзка със саботажни действия, свързани с Русия, заяви министър-председателят през май.

 

Миналия месец френските власти задържаха руско-украински гражданин, за когото се твърди, че е създавал бомби като част от саботажна кампания, организирана от Москва. "Те го правят сега, защото смятат, че тъй като на запад се провеждат редица избори, това е отлична възможност да се опитат да подкопаят обществената подкрепа за Украйна", заяви високопоставеният служител на НАТО.

 

Служителят също така заяви, че Русия вижда възможност, преди обещаните от Запада допълнителни оръжия и боеприпаси да пристигнат на бойното поле в Украйна. За Русия това е "най-доброто време да се насочи към Запада в този вид операции, за да се опита да подкопае подкрепата и да предотврати притока на оръжия там".

Още от "Разкрития"

Оръдия вместо масло - разходите на Русия за войната през 2025 г. ще бъдат повече от два пъти по-високи от социалните раз

През четвъртата година след началото на войната в Украйна военните разходи ще се увеличат почти 2,5 пъти, а в сравнение с 2021 г., преди началото на инвазияга, когато разходите за тези цели възлизат на 3,57 трилиона рубли, те ще се увеличат с 3,8 пъти

Прочетете повече прочетете повече

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени