Американското разузнаване: Русия е дала над $300 млн. за намеса в политиката на 24 държави след 2014 г.

Източникът споменава за предполагаемо руско влияние върху състоялите се наскоро избори в Албания, Босна и Черна гора

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

В доклад на американското разузнаване се констатира, че от 2014 г. насам Русия е предоставила общо над 300 милиона долара на чуждестранни политически партии, официални лица и политици в повече от 24 страни като част от усилията на Москва да придобива влияние в чужбина. Това се казва в разпространен днес документ на Държавния департамент, който разсекретява част от съдържанието на доклада, предадоха Ройтерс и АП.

 

Документът, носещ подписа на държавния секретар Антъни Блинкън, се позовава на нова разузнавателна оценка на глобалните руски опити тайно да се финансират политики и партии, симпатизиращи на Москва. В текста не се посочват конкретни мишени на тази кампания, но се казва, че САЩ предоставят на отделни страни класифицирана информация по тази тема.

 

Неназован високопоставен източник от администрацията във Вашингтон отказа да съобщи каква е предполагаемата сума, изхарчена от Русия за влияние в Украйна, където президентът Володимир Зеленски и негови приближени отдавна обвиняват Москва в намеса в украинската политика. Източникът спомена за предполагаемо руско влияние върху състоялите се наскоро избори в Албания, Босна и Черна гора.

 

В документа на Държавния департамент се посочва, че в кампанията си за тайно придобиване на влияние Русия използва като параван организации, чрез които праща пари за предпочитани каузи или политици. Сред тях са мозъчни тръстове в Европа и държавни предприятия в Централна Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Държавният департамент е разпратил в понеделник дипломатическа каблограма до посолствата и консулствата на САЩ, голяма част от които в Европа, Африка и Южна Азия, в която са изложени опасенията за руска намеса. В каблограмата пише, че според американското разузнаване Русия планира да прехвърли "още най-малко стотици милиони долара" на симпатизиращи ѝ партии и политици по света.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени