Американското разузнаване: Русия вербува американци за пропаганда в подкрепа на Тръмп, а Иран - срещу него

Москва се надява, че ако Тръмп дойде на власт, застъпвайки се за по-изолационистка политика, той ще загуби интерес към Украйна и ще спре да й доставя оръжия

Владимир Путин и Доналд Тръмп
Владимир Путин и Доналд Тръмп Източник: ТАСС

Кой ще се окаже по-ефективен на американските президентски избори - Русия или Иран? Москва, за да повиши ефективността на пропагандата, дори започна да възлага задачи за формиране на общественото мнение в Съединените щати. В същото време и двете страни "привличат американци, които волно или несъзнателно разпространяват и популяризират наративи в интерес на чужди сили, придавайки на тези наративи достоверност", пише в последния доклад, изготвен от канцеларията на директора на националното разузнаване на САЩ, 100 дни преди изборите.

 

В доклада не се посочва кого точно се опитват да подкрепят "чуждите сили". Но в коментари служители на разузнаването, които разговаряха с репортери при условие за анонимност, дадоха да се разбере, че според тях Русия се опитва да помогне на републиканския кандидат Доналд Тръмп, а Иран играе срещу него, пише Bloomberg.

 

Докладът на американското разузнаване
Докладът на американското разузнаване Източник: Zonanews

Според служител на разузнаването, Иран се представя на изборите по същия начин, както през 2020 г., когато се опита да накаже Тръмп за оттеглянето му от международната ядрена сделка с Техеран и налагането на строги санкции.

 

Москва се надява, че ако Тръмп дойде на власт, застъпвайки се за по-изолационистка политика, той ще загуби интерес към Украйна и ще спре да й доставя оръжия. В Кремъл се надяват, че Доналд Тръмп би могъл да помогне за прекратяване на войната при условия, приемливи за Кремъл, тъй като той е известен с прагматичния си подход към сключването на споразумения.

 

Руският елит разчита на възстановяването на отношенията в резултат на победата на Тръмп, каза пред The Washington Post голям руски олигарх - завръщането му в Белия дом "ще означава поне край на ескалацията на санкциите и край на войната - и намаляване на рисковете за руския бизнес". "Никой не иска да загуби парите си. Републиканците също не харесват Путин, но ще бъдат по-прагматични от демократите", добави олигархът.

 

В този изборен цикъл Русия не само разпространява пропаганда и дезинформация, но и използва американците за това. Тя формира цели мрежи от американски и други западни фигури, които "публикуват съдържание в социалните медии, пишат за различни сайтове, имащи открити или тайни връзки с руското правителство и извършват друга информационна работа", се казва в доклада на разузнаването.

 

Освен това Москва се обръща към търговски маркетингови и PR фирми, за да използва техния комуникационен опит и технически умения. Те са в състояние да действат по-бързо и с по-малко бюрократични пречки от държавните агенции, работата чрез тях също помага да се скрие истинският клиент. 

 

В доклада още се посочва, че "Москва използва базирани в Русия фирми (…) за оформяне на общественото мнение в Съединените щати, включително чрез операции, свързани с изборите. Тези фирми са създали платформи за влияние, като директно и дискретно ангажират американците и използват по-добри начини за адаптиране на съдържанието за американската аудитория, като същевременно крият "ръката на Русия" в това".

 

Русия остава основната заплаха за изборите в САЩ, се посочва в доклада, тъй като се стреми да подкрепи един от кандидатите за президент, да повлияе на резултатите от изборите за Конгрес, да подкопае общественото доверие в изборния процес и да изостри социално-политическите разделения.

 

Интерфакс цитира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да нарича подобни заключения "абсурдни". "Категорично отхвърляме това. По-скоро разузнавателната общност на САЩ се поддава на модните тенденции във вътрешната политика, те трябва да търсят врагове. Американците не могат да измислят по-добър враг от Русия", каза във вторник прессекретарят на руския президент, който изгради политиката си върху култивирането на образа на враг в лицето на САЩ и "колективния Запад".

 

Иран също така се стреми да подкопае доверието на американците в политическите институции и да задълбочи разделението в обществото, както и да повлияе на резултата от президентските избори, "вероятно защото иранските лидери искат да избегнат резултат, който според тях ще увеличи напрежението със САЩ", заявиха от разузнаването.

 

Китай провежда тайни операции за влияние в Съединените щати и привлече технологична компания, която да ги извърши, вкл., за да сее раздор и да представи демокрацията като система, която поражда различни раздори.

 

Той изглежда няма планове да влияе върху хода на президентската кампания, но може да се опита да очерни кандидати от втори и трети ред (изборите за Камарата на представителите и една трета от Сената също ще се проведат през ноември), чиято позиция е в противоречие с интересите на Пекин, се казва в доклада.

Още от "Разкрития"

Оръдия вместо масло - разходите на Русия за войната през 2025 г. ще бъдат повече от два пъти по-високи от социалните раз

През четвъртата година след началото на войната в Украйна военните разходи ще се увеличат почти 2,5 пъти, а в сравнение с 2021 г., преди началото на инвазияга, когато разходите за тези цели възлизат на 3,57 трилиона рубли, те ще се увеличат с 3,8 пъти

Прочетете повече прочетете повече

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени