Арестувани за шпионаж в полза на Русия българи ограбили дома на Христо Грозев

На 11 юни 2022 г. Орлин Русев пише на Марсалек, че екипът му е влязъл успешно в апартамента на Грозев и е взел лаптоп и флашки

Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия
Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия

Разследването срещу 6-ата българи, арестувани в Лондон по данни за шпионаж в полза на Русия, е разкрило данни за тяхното съучастие в незаконно влизане в дома на разследващия журналист Христо Грозев. Поне част от арестуваните мъже и жени са участвали в операцията, извършена във Виена през юни 2022 г., става ясно от данни на Der Spiegel, за които Грозев работи.

 

Сред участниците е Орлин Русев, който се смята за лидер на групировката. Той е и човекът, с когото е имал пряк контакт Ян Марсалек - бившият директор на фалиралата германска компания Wirecard, който също беше разобличен като агент на руското разузнаване и живее в изгнание в Русия от 2020 г. насам. Пробивът в дома на Грозев става публично известен, след като австрийските и британските служби са открили доказателства в чатове на конфискувани техни телефони.

 

На 11 юни 2022 г. Орлин Русев пише на Марсалек, че екипът му е влязъл успешно в апартамента на Грозев и е взел лаптоп и флашки. Той казва още, че ще се опитат да откраднат и смартфона му чрез "джебчии". Групировката, която е проникнала в апартамента на Грозев, включва поне част от българите, арестувани във Великобритания за шпионаж, според източниците на германското издание.

 

Смята се, че крадците са търсили конкретен лаптоп, на който са подозирали, че се намират събраните данни на Грозев по повод разследването за отравянето на Алексей Навални. Вместо това са взели старо устройство, на което няма ценна информация.

 

Предполага се, че те са пренесли лаптопа през България към Истанбул, където са го предали на руска служителка на ФСБ на име Татяна Спиридонова. В Истанбул тя е била настанена в същия хотел, в който са отседнали и хората от екипа, взломил дома на Христо Грозев, пише още Der Spiegel. Оттам Спиридонова заминава за Москва в рамките на няколко часа.

 

Същата група е предала и три мобилни телефона, които са принадлежали на високопоставени хора в австрийските служби за сигурност и са откраднати от бившия разузнавач Егисто От. Австрия води паралелно разследване по този случай, което доведе до сериозни политически сътресения.

 

Източник: Булевард България

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени