Асен Василев имал октопод от офшорки

Шефът на БАИ замесен в офшорните дейности на бившия финансов министър

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

Назначеният от Кирил Петков изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции обслужвал юридически офшорните дейности на Асен Василев в България още през 2009 г. Видно от българския търговски регистър, интересът на Асен Василев към учредяването на офшорки започва още в далечната 2006 г., когато той учредява първата си офшорка в щата Делауер, заедно с още трима българи, но разбира се притежава най-голям процент участие. Той е с 46.75%, докато останалите трима по 17,75%. Щатската фирма е "Лесно" ЛЛС с идентификационен номер 3894731. През същата година офшорката учредява в България и дружеството Лесно-България ЕООД с ЕИК 17513807, чиито управител е Асен Василев и по чиято партида изникват интересни факти и зависимости, разкрива "Труд".

 

Скрииншот от търговския регистър за собствеността на Асен Василев в първата му офшорка
Скрииншот от търговския регистър за собствеността на Асен Василев в първата му офшорка Източник: БНТ

Това е и първата фирма на Асен Василев, която се занимавала със самолетни билети и която беше намесена в скандала между него и Тошко Йорданов по повод множеството водени дела и подписвани споразумения с други партньори и във връзка с интелектуалната собственост върху продукта. През 2009 г. фирмата трябва да се пререгистрира в търговския регистър. Именно тогава е нает съученикът на Асен Василев от хасковската езикова гимназия - Стамен Янев, вече като адвокат. 

 

Факсимиле от молба, показваща, че Стамен Янев е заработвал като адвокат на Асен Василев
Факсимиле от молба, показваща, че Стамен Янев е заработвал като адвокат на Асен Василев Източник: Труд

Видно от търговския регистър, той обслужва офшорните дейности на Асен Василев в България и подава няколко заявления на 08 юли 2009 г., използвайки същия подход, който използва по-късно Кирил Петков, при промените в ръководството на ББР. Разбира се по едно от заявленията Стамен Янев, като адвокат на фирмата на Асен Василев получава отказ, защото обстоятелствата, които иска вече да бъдат вписани са вписани с друго заявление.

Всъщност фирмата, която е обслужвал Стамен Янев стана доста известна в момента и беше обект на журналистическо разследване от страна на БТВ след изнесените данни от Тошко Йорданов. Асен Василев напуска поста на управител на Лесно-България ЕООД, когато фирмата се обслужва от Стамен Янев, а в последствие е придобита от инвестиционния фонд NEVEQ, а наследник на фирмата става Vayant. По данни от журналистическите разследвания следват съдебни дела между Vayant и служители на Лесно, както и с новоучредена фирма тогава от Асен Василев.

 

По това време, вече напуснал Лесно-България, във Великобритания Асен Василев създава "Евърбред Лимитед" със същия предмет на дейност, която по-късно също е затворена. В нея съдружник е бил Мортен Лунд, който каза: "Той е измамник, но е много умен. Инвестирахме 15-20 млн. евро., за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство. Софтуерът беше на компанията, а той просто го взе и го продаде сам". В тази компания също е имало спорове и дела.

 

Подобна е и историята в още една от офшорките на Асен Василев, която е декларирал през 2013 г., когато е бил служебен министър на икономиката. Това е Hermes One Ltd, регистрирана на Британските Вирджински острови, за която интернет търсачките отново показват воденето на съдебни и арбитражни дела със съдружниците. Октоподът от чужди фирми, собственост на Асен Василев се свързват и с вече известните - офшорката Akselbert Ltd, отново регистрирана на Британски Вирджински острови, както и с регистрираната в Англия CTW Consulting Ltd, в които е бил собственик преди да стане служебен министър на финансите.

 

Над 11 години по-късно след обслужването на офшорните дейности на Асен Василев в България, адвокатът Стамен Янев е назначен от Кирил Петков за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Това е едно от първите назначения на Кирил Петков като министър, като еpicenter.bg подозира, че му е възложена функция да прикрие следите със сделката и сертификат, издадени му през 2013 г. от Асен Василев за покупка на терен от индустриалната зона в Божурище. Същата медия допуска, че чрез тази сделка държавата е ощетена с 27 млн. лв.

 

Стамен Янев, веднага се отплаща за назначението, като заедно с Кирил Петков още на 11 май 2021, ден преди влизането в сила на указа на президента, внасят документи в БНБ за одобрение на нов състав на ръководните органи на ББР. Освен, че към датата указът не е влязъл в сила и двамата декларират неистини, като лъжат за съществуването на взети решения от надзорния съвет, въпреки че към момента Стамен Янев е председател на същия съвет. Така се оказва, че и за двамата са налице предположения за извършени документни престъпления.

 

Стамен Янев и Кирил Петков са и главните герои в излъчените от министерството на икономиката видеоскечове, касаещи ББР, както и в темите за язовирите. Оказва се, че Кирил Петков оставя адвоката на Асен Василев за председател на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири в разрез със закона. Съгласно чл. 139в от Закона за водите, председател на Държавно предприятие е министърът на икономиката или определен от него заместник-министър. Въпреки разпоредбата на закона Стамен Янев остава на двата поста и продължава да бъде председател на предприятието, а Кирил Петков не поема функциите си, възложени му със закон и проявява безстопанственост и небрежност към управлението на предприятието, по чието нареждане се източват язовирите.

 

Несъвместимостта от заемането на двата поста не е декларирана от Янев. Въпреки, че Кирил Петков вече в качеството си на политик шумно заявява, че трябва да спрем с идеята "едни наши хора на едни позиции", той прави точно обратното, воден от шуробаджанащината и от личните корпоративни интереси. Той назначава адвоката на Асен Василев за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Скандално назначава и собствената си адвокатка, която обслужва фондацията му и личните му фирми. Това е Лена Бориславова, която беше назначена в ББР, преди новите директори да имат представителна власт за това. Договорът е с адвокатска кантора, но е с точно посочване на Лена Бориславова, при месечно възнаграждение 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. на час.

 

Следвайки същите принципи за консултант в Министерството на икономиката е назначен и съпругът на Виолета Лорер, която през 2013 г. гласува в съвета на директорите на НКИЗ правилата, по която ще се осъществи сделката с фирмата на Кирил Петков - "Волаком". В същото гласуване през 2013 г. участва и Валери Андреев, който също става консултант в министерството на икономиката, а Виолета Лорер е изпратена за заместник-министър на финансите в кабинета на Асен Василев.

 

Сега тази групичка, свързана от шуробаджанащина и корпоративни интереси е носител на "почтеността" и промяната и е в ръководството на новосформираната коалиция. Адвокатите на групичката са на солидна държавна хранилка и подкрепят новата партия от властовите си позиции. Въпреки това нашите разследвания ще продължат и ще информираме обществото и за новите подготвяни адвокатски схеми, част от които са свързани и с провеждането на предстоящите избори.

Още от "Разкрития"

"Православен" чекизъм и империализъм - кагебистът и рашистки патриарх Кирил заяви, че Русия водела "свещена война" срещу

След приключване на специалната военна операция цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия, пише в официалния заключителен документ на Световния руски народен събор

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени