Асен Василев направи страшен скандал с американското посолство! От амбасадата отричат да са водили Gemcorp да подписват в МС

"Gemcorp" дойдоха при нас с представители на американското посолство", заяви вицепремиерът пред NOVA във връзка с меморандума за сътрудничество за инвестиция от 1 млрд. долара

Асен Василев и Херо Мустафа
Асен Василев и Херо Мустафа Източник: МФ

"Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на американското посолство у нас до bTV, цитиран в предаването "Лице в лице". 

 

На 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков, министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Зад фонда "Gemcorp" прозира руският олигарх Алберт Авдолян.

 

Вицепремиерът Асен Василев обаче отричаше да има проблем. Преди дни той заяви, че "присъствието на търговски аташе на дадено посолство при преговорите с правителството е достатъчна гаранция, че зад съответната фирма или фонд, стои чуждата държава".

 

"Gemcorp" дойдоха при нас с представители на американското посолство", заяви вицепремиерът пред NOVA във връзка с меморандума за сътрудничество за инвестиция от 1 млрд. долара в чиста енергия.

 

"Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва обаче в отговора на посолството до телевизията.

 

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. 

 

Цeлтa нa въпросния мeмopaндyм, според съобщение на Министерството на енергетиката, e paзpaбoтвaнeтo нa плaн oт чacтния ceĸтop зa дeĸapбoнизaция нa пpoизвoдcтвoтo нa eнepгия, yвeличaвaнe нa бaзoвoтo нaтoвapвaнe нa eлeĸтpичecĸaтa мpeжa и нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa oт внoca нa eнepгия. Плaнът щял да нaпpaви пpeглeд нa peшeниятa зa paзpaбoтвaнe нa пpoeĸти, финaнcoвoтo cтpyĸтypиpaнe и финaнcиpaнe. Haмepeниeтo било дa ce пpивлeĸaт eвpoпeйcĸи и aмepиĸaнcĸи дocтaвчици нa финaнcиpaнe и тexничecĸи peшeния в бългapcĸия eнepгиeн ceĸтop.

 

Зад фонда "Gemcorp" прозира руският олигарх Алберт Авдолян, но това Василев научил през последните дни от медийни публикации. За Василев присъствието на търговски аташе на дадено посолство при преговорите с правителството е достатъчна гаранция, че зад съответната фирма или фонд стои чуждата държава. 

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени