Българи издали руския готвач, планирал "тайна мисия и провокации" срещу Олимпиадата в Париж

Кирил Грязнов завършил академията Le Cordon Blue

Готвачът Кирил Грязнов
Готвачът Кирил Грязнов Източник: The Insider

Руският готвач Кирил Грязнов, който участва в готварски телевизионни предавания, е бил вербуван от руските специални служби за провокации на откриването на Олимпийските игри утре във Франция, разкрива в свое разследване сайтът The Insider. От статията става ясно, че тъкмо българи са изпратили сигнал за "подозрителния персонаж". Грязнов разказа за плановете си в пиянски разговор и The Insider успя да потвърди връзките му със служителите на ФСБ и ГРУ. Той е арестуван от френските специални служби и у него са открити доказателства, които позволяват да бъде обвинен в шпионаж.

 

Те ще запомнят тази олимпиада

На 7 май Грязнов трябвало да лети за Париж с прекачване в Истанбул, но "се напил толкова много", че на летището не само отказали да го качат в самолета, но и го вместили в "черен списък" на пътниците. Ето защо руският готвач, завършил академията Le Cordon Blue и работил в отличен със звезда "Мишлен" ресторант, се отправил с кола към България, където "отново се напил и трогнат от българското гостоприемство, започнал да разказва на случайни хора, че ще ходи в Париж с тайна мисия".

 

"Те ще помнят тази олимпиада дълго време!", заканва се той, без обаче да обясни какво конкретно има предвид. В отговор на скептични мнения Грязнов размахал "някаква идентификация, предназначена да докаже, че той наистина е свързан със специалните служби" на Москва. Пред свидетели той се обадил на някого и съобщил, че е наел молдовец от Кишинев за задачата и всичко върви по план.

 

Отношения със специалните служби

"Впечатлени от думите му българи предупредиха The Insider за странния гост, а проверка показа, че той наистина е подозрителен персонаж", пише изданието. От редакцията твърдят, че тяхна проверка доказва, че готвачът действително е бил вербуван от руските разузнавателни служби, за да извърши "провокации" на Олимпийските игри в Париж. Грязнов бе арестуван от френските власти и у него са открити доказателства, позволяващи да бъде обвинен в шпионаж, допълва изданието.

 

Грязнов може да дължи добрите си връзки на брат си Дмитрий, адвокат, който заема длъжността началник на Главното управление за правно и документно осигуряване на Парламентарната асамблея на Съюзната държава на Русия и Беларус. Малко хора разбират какво прави това странно интеграционно сдружение, но сред неговите функционери има много разузнавачи.

 

Андрей Чеканов (вляво)
Андрей Чеканов (вляво) Източник: The Insider

Например Дмитрий Грязнов лети на съвместни полети и има общ шофьор с колегата си Андрей Чеканов, който заема не по-малко загадъчната длъжност "ръководител на главния отдел (Офис на ръководството на Парламентарната асамблея)".

 

Чеканов е регистриран в къща 36 на улица "Зорге" - в същата къща например един от отровителите на Скрипал Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), както и служителите на ГРУ Сергей Скворцов и Елена Кулкова, арестувани в Швеция за шпионаж, получиха апартамент.

 

Чеканов не е единствената връзка на Грязнов със спецслужбите. Съдейки по базата данни за резервации на самолетни билети, през 2019 г. той лети от Перм до Москва с билет, който му е купен от полковник Владимир Бондарчук, бивш главен инспектор на Службата за контрол на ФСБ (в/п 53916).

 

Полковник от ФСБ Владимир Бондарчук (вдясно)
Полковник от ФСБ Владимир Бондарчук (вдясно) Източник: The Insider

Арест на готвача

Според френския вестник Le Monde Грязнов е бил под наблюдение от няколко европейски разузнавателни служби в продължение на месеци. В статията си вестникът цитира няколко документа, които нарича откъси от личната кореспонденция на Грязнов от края на първото десетилетие на ХХI век. В едно от писмата той казва на своя събеседник във Франция, че работи за московското правителство. Твърди се също, че през 2019 година ФСБ е купила самолетните му билети. Вестникът не уточнява откъде са получени тези документи.

 

Френските власти не се церемонят с Грязнов - на 19 юли той беше арестуван по обвинение в шпионаж, заплашен е от до 30 години затвор. Съобщава се, че у него са открити "дипломатически материали" (matériel diplomatique) и някакъв вид удостоверение, показващо принадлежност към руските специални служби. 

 

Готвачът-шпионин Кирил Грязнов
Готвачът-шпионин Кирил Грязнов Източник: The Insider

Усърдието на френските специални служби е разбираемо - пиянските приказки за наети молдовци и провокации на Олимпиадата не звучат толкова безсмислено, колкото може да изглеждат на някои, като се има предвид вече познатият контекст.

 

През ноември няколко молдовски граждани бяха арестувани в Париж за пръскане на антисемитски графити по стените, включително заплахи за повторение на бомбения атентат на Олимпийските игри през 1972 г. срещу израелски спортисти, взети за заложници. Арестуваните признаха, че са получили 500 евро от своите ръководители. Оказа се, че кураторите са свързани с прокремълската партия на молдовския олигарх Илан Шор, който сега се крие в Русия. Прави впечатление, че след появата на тези графити, снимки с тях бяха незабавно разпространени в Twitter от ботовата мрежа Doppelgänger, свързана с ГРУ.

 

Не е известно точно какъв е бил планът на парижката провокация на Грязнов, но съдейки по факта, че френските специални служби толкова бързо отправиха сериозно обвинение, те имат някои идеи за този план, което означава, че скоро той ще стане известен публично. Засега официално беше заявено, че това е "мащабен проект", който ще има "сериозни последици през трите седмици на Олимпиадата".

 

Кирил Грязнов
Кирил Грязнов Източник: The Insider

Готвач с връзки

Кирил Грязнов е роден през 1984 г. в Перм, баща му е главен лекар на местната болница, самият той учи в Пермския държавен университет, за да стане адвокат, след което се премества в Москва, където през 2007 г. завършва магистърската си степен. Три години по-късно младият адвокат изведнъж решава да стане готвач, посещава курсове в Le Cordon Bleu Paris, след което работи в ресторант със звезда Мишлен в Куршевел.

 

В Русия той продължава да работи като готвач, като периодично се появява в различни токшоута, като "Дачни ответ" по НТВ и "Избери ме" по телевизионния канал "Домашни", където шест момичета се опитват да спечелят сърцето му.

Още от "Разкрития"

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени