България е втора по брой разкрити руски шпиони в Европа

Делата за руски шпиони у нас са в неясна фаза, зациклили са, заяви Тихомир Безлов

Руски шпиони
Руски шпиони Източник: Zonanews

Как се оказахме веднага след поляците ние? Регистър на посочените за руски шпиони в Европа през последните 5 година беше оповестен в обществените мрежи. В него се цитират открити източници за случаи на арести с обвинения за шпионаж в изгода на Русия от 2018 година насам. България се подрежда втора, след Полша със 7 обвинения.

"Много обвинения има тук, друг е въпросът дали всички те са реалистични като разкрити случаи, които имат влияние върху страната", заяви пред NOVA NEWS Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

 

"Полша е много различна страна, много антируска, с много добри контраразузнавателни служби - те имат повече изгонени от нас. Има страни с много по-големи руски интереси - една Австрия, една Германия, които са емблематични за работата на съветските, след това руските служби, имат по-малко случаи", обясни Безлов. 

 

Тихомир Безлов смята, че тази класация не е добър атестат за България. "Делата за руски шпиони у нас са в неясна фаза, зациклили са. Някои неща са сложно доказуеми в съда. Целият проблем на руското влияние е, че никой случай не показва нещо разрушаващо нашия интерес", добави той.

 

Елена Поптодорова от своя страна каза, че Полша има силни собствени служби и собствена идентичност и никога през годините недопускане на такова силно влияние на Москва, както е в България.

 

"У нас точно заради уютното съществуване на руските служби в продължение на много десетилетия, както и отправната точка на България в региона, са причина за големия брой руски шпиони. Различни са били мотивите, които са структурирали кадровите решения на руските служби по отношение на Полша, България и други държави. Всички политици, които по свой политически меркантилни цели атакуват РСМ, наистина реално обслужват руския интерес, но е по-сложна картината, отколкото да говорим за шпионски връзки", смята тя. 

 

Тези 7 обвинения не са стигнали доникъде - ние сега наваксваме, трябва да докажем, това което е било установен факт, една представа за България като за най-верния сателит на Съветския съюз. Бяха пуббликувани документи, че българските специални служби са били възприемани като филиал на съветските служби", подчерта Елена Поптодорова.

 

Интересно е, че по тази тема ни говори човек, който е бил особено близък преводач на комунистическия диктатор Тодор Живков, каквато преди 10 ноември 1989 г. е била Поптодорова. На която и съпругът й е щатен служител на ВГУ-ДС, с прякор "Жоро Лимона". 

 

Елена Поптодорова като преводач на Армънд Хамър и диктатора Тодор Живков
Елена Поптодорова като преводач на Армънд Хамър и диктатора Тодор Живков
Елена Поптодорова превежда на Никсън, до нея е полк. Любен Гоцев
Елена Поптодорова превежда на Никсън, до нея е полк. Любен Гоцев

 

Още от "Разкрития"

Стотици клиенти на NEXO твърдят, че са били измамени, обвиняват компанията за блокирани и изчезнали пари

Прави впечатление, че има и множество "позитивни" коментари, които вероятно са генерирани от акаунти, администрирани от компания за онлайн-маркетинг

Прочетете повече прочетете повече

Дори Мароко е предоставило на Украйна модернизирани танкове Т-72Б, България отказа

Решението на Мароко да достави оръжие на Украйна е било взето по време на една от срещите в авиобазата "Рамщайн" в Германия, проведена на 26 април 2022 г. и организирана от САЩ

Прочетете повече прочетете повече

По чешка схема наши танкове и самолети са в Украйна от май 2022 г, когато премиер е Кирил Петков, а Нинова - вице

Сделките са неофициални и все още не се знае коя българска компания е изнесла към Прага техниката, преди тя да тръгне към Киев. Не е ясно дали е имало и кой е посредникът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени