България не е предоставяла щурмови изтребители Су-25 или части за тях на Украйна

Всички самолети Су-25, които са на въоръжение във военновъздушните сили на България, са налични в нашите формирования

Български Су-25
Български Су-25 Източник: Уйкипедия

България не е предоставяла щурмови изтребители Су-25 или части за тях на Украйна. Това заявиха пред "Труд" от пресцентъра на Министерство на отбраната, по повод тиражираната от чуждестранни издания информация, според която страната ни е предала на Киев почти целия си флот от този модел самолети.

 

"Украйна е получила 14 бойни самолети Су – 25, които са дошли от "един от източните партньори", съобщи полският сайт https://defence24.pl, като се позовава на украинската NEXTA.

 

"Машините са били транспортирани в насипно състояние по суша. Интересно е, че броят на доставените самолети съвпада със силата на флота на българските Су-25", се твърди в публикацията.

 

"Тази информация е абсолютно невярна. Всички самолети Су-25, които са на въоръжение във военновъздушните сили на България, са налични в нашите формирования.

 

Информацията не е коректна", коментираха от ведомството. От МО уточниха, че резервни части за такива изтребители също не са изпращани на Украйна.

 

Очаква се коментар на министър Драгомир Заков по темата след края на правителственото заседание, което се провежда в момента.

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени