Бащата на депутат от "Продължаваме Промяната" подслушвал американското посолство в разгара на Студената война (ДОКУМЕНТИ)

На вниманието на посланик Херо Мустафа

Валентин Шотев и неговият син Ивайло Шотев
Валентин Шотев и неговият син Ивайло Шотев Източник: Колаж Zonanews/снимки 24 часа, Гласове, You Tube

Бащата на водача на листата на "Продължаваме Промяната" в 13-ти МИР-Пазарджик и вече избран депутат Ивайло Шотев, е бил ключова фигура в някогашния отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС), който е разработвал американската легация и резидентурата на ЦРУ там през първата половина и средата на 80-те години на миналия век. Това забеляза Zonanews.bg, след като се запозна с личното кадрово дело на Валентин Илиев Шотев в архива на Комисията по досиетата. Бащата на днешния депутат от ПП "ПП" започва кариерата си в структурите на репресивната ДС на 21.10.1983 г. като разузнавач в отдел 01 на Второ главно управление (ВГУ-ДС), след като в периода 1979-1983 г. завършва  I-ви факултет ("Държавна сигурност") на ВСШ "Г. Димитров" в Симеоново.

 

Заповедтта за назначаването на Валентин Шотев за кадрови офицер във ВГУ-ДС, 21.10.1983 г.
Заповедта за назначаването на Валентин Шотев за кадрови офицер във ВГУ-ДС, 21.10.1983 г. Източник: Zonanews

Нека припомним каква е международната среда по това време. Студената война между САЩ (НАТО) и Съветите (Варшавския договор) е в един от своите зловещи пикове, а генерален секретар на КПСС е бившият шеф на КГБ Юрий Андропов. Андропов възприема международната политика през призмата на зловеща конспирация, която Ващингтон и съюзниците му готвят срещу комунистическия блок, вкл. т.н. "внезапно ракетно-ядрено нападение" (ВРЯН). Тази апокалиптична картина на света, която формира мисленето на съветските геронтократи в Политбюро на ЦК на КПСС, налага съветските тайни служби и "филиалите" им в съветския блок да увеличат шпионирането на американските посолства в техните столици, за да засекат "пъклените" планове на американски империализъм срещу комунистическия лагер.

 

План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС (1)
План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС Източник: Zonanews

Ето в това мрачно и зловещо време Валентин Шотев започва да работи като кадрови служител на ВГУ-ДС, отдел 01, отделение 01 (контрашпионаж спрямо американската легация в София). Веднага е изготвен "План за ускорено и целенасочено въвеждане в оперативната работа и обучение на лейт. Валентин Илиев Шотев", в който основните елементи са следните:

  •  запознаване от началника на отделение 01 по проблемите на контраразузнавателната работа в отделението по линия на американското разузнаване;
  • запознаване с материали и данни по конкретни форми и методи на работа на американското разузнаване;
  • запознаване със структурата и взаимодействието по връзките на посолството между отделение 01 и 02. Взеаимодействие между 01 и 03 отделение.
  • запознаване с наличните данни, форми и методи и организация на работа на органите на ДС, съответно по отделение 01, срещу американското разузнаване по линия на резидентурата прикрита в посолството на САЩ;
  • използването на ОТМ "Пирин" (подслушване на телефоните на легацията), ОТМ "Родопи" (подслушване на легацията чрез монтирани микрофони вътре и вън от сградата), В, Б и пр., провеждане М-"Г" (секретно претърсване), използване ВН (външно наблюдение);
План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС (2)
План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС Източник: Zonanews
План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС (3)
План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС Източник: Zonanews
План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС (4)
План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС (4) Източник: Zonanews

Бащата на днешния депутат от "проамериканската" партия ПП "Продължаваме Промяната" явно е бил много схватлив и отдаден на работата си, защото в атестацията му за периода 1983-1986 г. виждаме, че бързо е израснал до "старши разузнавач" в отдел 01. Както и следната оценка: "В сравнително кратък срок навлезе в проблемите на работата на резидентурата на ЦРУ, прикрита в посолството на САЩ, по която работи. Работи настойчиво и с желание за изпълнение на поставените задачи, като се стреми да повишава квалификацията си".

Атестацията на Валентин Шотев за периадо 1983-1986 гг.
Атестацията на Валентин Шотев за периадо 1983-1986 гг. Източник: Zonanews

Забележете какво още пише в този особено важен за всеки кадрови служител на тогавашната ДС документ: "Изучава опита на КГБ"! Изучаването на опита на съветския КГБ в тази гореща фаза на Студената война едва ли е ставало без съответното ръководство на офицери от КГБ – вече описахме от каква изключителна важност за КГБ, ерго Политбюро на ЦК на КПСС, е била всяка информация от американските посолство – в случая от това в София.

Атестацията на Валентин Шотев за периадо 1983-1986 гг.
Атестацията на Валентин Шотев за периадо 1983-1986 гг. Източник: Zonanews

А сега черешката на тортата – в атестацията на Валентин Шотев пише, че е "участвал в провеждането на сложни оперативно-технически мероприятия в рамките на отделението". Край на цитата! Нека го кажем на човешки език – бащата на днешния ключов депутат в "проамериканската" партия на Кирчо и Кокорчо, е участвал в подслушване, секретно претърсване и още половин дузина сложни ОТМ (оперативно-технически мероприятия), за добиване на документална и друга информация от самото посолство и свързана с резидентурата на ЦРУ в американската амбасада в средата на 80-те години на миналия век.

Валентин Шотев е избран за първи секретар на РК на ДКМС в МВР
Валентин Шотев е избран за първи секретар на РК на ДКМС в МВР Източник: Zonanews

През 1986 г. кариерата на Валентин Шотев ръзко дръпва, но в друга посока – той е избран за първи секретар на Районния комитет на ДКМС в МВР и остава на тази висока номенклатурна длъжност до падането на комунистическия режим. Със заповед № 34/26.02.1990 г. е преназначен за инспектор в отдел 01 на Националната служба за защита на конституцията (НСЗК), както формално беше преименувано ВГУ-ДС, с което бяха запазени кадрите на репресивната ДС, но под име и вънкашност нови и "вътрешност" стара. През есента на същата 1990 г. е уволнен поради съкращаване на щата. След това Шотев се захваща със сериозен бизнес, производство на вина и др. дейности, става съдружник на Алексей Петров-Трактора, но това вече е друга история.

Собственоръчно написаната автобиография на Валентин Шотев, където е описан неговият син Ивайло
Собственоръчно написаната автобиография на Валентин Шотев, където е описан неговият син Ивайло
Източник: Zonanews.bg

За целите на настоящото разследване е важно да разкрием и други персони от двата кървавочервени рода по майчина и бащина линия на баща и син Шотеви. Валентин Илиев Шотев е роден на 17.5.1960 г. в гр. Пазарджик от баща Илия Костадинов Шотев и майка – Магдалена Павлова Шотева.  Бащата от 1955 г. е завършиял Военната академия и дългогодишен офицер в Гранични войски, както и комендант на Доспатската комендатура. Член е на БКП. Майката е партиен секретар на ППО в ЗМД-Драгор, където работи. Тя също е от здраво комунистическо семейство – нейният брат Иван преди 9 септември 1944 г. е политкомисар на шумкарската банда "Ангел Кънчев", след това става преподавател в АОНСУ, признат за АБПФК. И другият й брат – Георги - е признат за АБПФК.


Братът на самия Валентин Шотев – Веско Шотев – също като него завършва факултет "Държавна сигурност" на ВСШ "Г. Димитров" в Симеоново.


Още от "Разкрития"

Русия загуби от санкциите върху петрола и петролните продукти сума, съизмерима с годишния военен бюджет за 2024 г.

Напоследък ситуацията с продажбите на руски петрол в Индия сериозно се усложнява, защото Индия плаща на Русия в рупии и по сметките на ЦБ на Русия са се натрупали рупии в доларова равностойност 53 милиарда

Прочетете повече прочетете повече

Ян Марсалек, работил с обвинените за шпионаж българи във Великобритания, от години е бил в руските тайни служби

Чатове в Telegram показаха, че тъкмо Марсалек е действал като посредник с Кремъл, давайки нареждания на Орлин Русев, който ги давал на другите четирима

Прочетете повече прочетете повече

Украйна разследва хора, свързани с БСП, които са получавали комисионни за доставките на оръжия в началото на войната

Тогавашният министър-председател Кирил Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно - чрез фирми посредници

Прочетете повече прочетете повече

"Файненшъл Таймс": Западни спецчасти вече участват в отбраната на Украйна

Дискусията за изпращането на западни войски в подкрепа на Киев възникна след изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който отбеляза, че не може да бъде изключено в бъдеще участието на натовски военни в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени