BBC: Криптокралицата Ружа Игнатова е плащала 100 000 евро на месец на Таки за охрана

Тя е завлякла лековерни инвеститори с поне $4 млрд.

Криптокралицата Ружа Игнатова
Криптокралицата Ружа Игнатова Източник: FBI

Криптокралицата Ружа Игнатова, която се издирва от десетки полицейски служби и е в Топ 10 на най-търсените от ФБР лица, е плащала по 100 000 евро месечно на митичния Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки. Това твърди в разследване на BBC. Доскоро Таки бе издирван от българските власти с червена бюлетина в Интерпол и се намираше в Дубай, но после той отпадна от списъка на издирваните, защото обвиненията срещу него са свалени.
 
Завършилата Оксфордския университет Ружа Игнатова, но израснала в Германия и притежаваща и германско гражданство, пуска OneCoin през 2014 г., след успешна кариера във финансите. Представяният като криптовалута проект всъщност е "умело прикрита инвестиционна измама"; Игнатова се измъква от властите, докато я разследват Германия и САЩ, и никога повече не е видяна след полета София - Атина на Ryanair през октомври 2017 г.

 

Тя е завлякла лековерни инвеститори с поне $4 млрд. Според американската прокуратурата, жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н.

 

В момента дейността на свързани с нея дружества се разследват в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави. Нейните следи се губят през 2017 г. и оттогава не може да бъде открита и следа от нея. Игнатова се издирва от Интерпол по искане не на България, а на Германия.

 

Сега Би Би Си, чрез предаванията си BBC Eye Investigations and Panorama, твърди, че е тръгнала по нейните следи, за да се опита да разбере нейната съдба. Пред журналистите Ричард Райнхард, който е започнал разследването на OneCoin в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, говори за "ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично". И назовава Таки, който определя като човекът, който е отговарял за физическата й сигурност.

 

"Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура", казва в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г. Райнхард.

 

Според Райнхард, Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят. "Това е като престъпник с бяла якичка, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди".

 

"Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, видяни от BBC, които показват, че преди г-жа Игнатова да изчезне през 2017 г. българската полиция е установила връзки между нея и Таки. В документите полицията подозира Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin", се твърди още в разследването.

 

"Въпреки че не е известно как Таки и г-жа Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря й".

 

В разследването се говори и за документи на Европол, в които се споменава за някакви сложни сделки за продажба на парцел на българското Черноморие. "Документите на тайната полиция бяха предадени на BBC от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на г-жа Игнатова, който междувременно е изчезнал", се посочва в разследването.

 

В него се говори за възможно убийство н Игнатова на яхта в Йонийско море и в същото време се разказва за неуспешна операция в Гърция през 2022 г. за нейното задържане. В разследването се разказва и за отношения и разговори през 2022 г. между Таки и застреляния точно преди години в ЮАР Красимир Каменов-Къро все във връзка с Игнатова.

 

"Екипът на Би Би Си получи и проучи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на г-жа Игнатова след предполагаемото й убийство – включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето й през 2022 г. Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от миризмата. Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се скрие", се посочва в журналистическия материал. Там се цитира и Райнхард да казва: "ФБР "не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление".

 

Те биха отстранили някого само ако има категорично доказателство, че е мъртъв. А при стечение на обстоятелствата, с Ружа Игнатова може и никога да няма. А това означава, поне засега, че изчезналата криптокралица остава преследвана жена, обобщава BBC.

Още от "Разкрития"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване идентифицира убийците на четирима украински военнопленници край Роботино

Според Главното управление за разузнаване тези руски военнопрестъпници може да са замесени и в убийството на още няколко украински военнопленници по-късно през май 2024 година

Прочетете повече прочетете повече

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени