Белгия е прогонила десетки руски шпиони през последните месеци

От години контраразузнаването предупреждава да бъдем внимателни за действия на Русия и на крайната десница в Европа, с която се откриват връзки, поясни премиерът Де Кро

Белгийският премиер Александер де Кро
Белгийският премиер Александер де Кро Източник: Dezondag

Белгия прогони в последните месеци десетки руски "дипломати", уличени в шпионска дейност, съобщи белгийският премиер Александер де Кро. На книга това са "дипломати", но знаем, че извършват шпионска дейност, отбеляза той в интервю за местна медия, цитиран от БТА.

 

Няколко пъти Белгия претърпя кибератаки, особено когато изразяваше позиция срещу Русия, посочи Де Кро. Белгийските служби за сигурност подозират, че много често има дезинформационни кампании, организирани от Русия, добави премиерът.

 

Руска дезинформация
Руска дезинформация Източник: Shutterstock

Той съобщи, че са открити връзки между руски представители и белгийски крайнодесен военен, отправил заплахи срещу властите по време на пандемията от ковид, който накрая бе намерен безжизнен в гора при неизяснени обстоятелства.

 

От години контраразузнаването предупреждава да бъдем внимателни за действия на Русия и на крайната десница в Европа, с която се откриват връзки, поясни Де Кро. Белгийските власти вече доказаха връзка между крайнодясната партия "Вламс беланг" и Китай, добави той. Често виждаме, че Белгийската комунистическата партия не осъжда руското нападение срещу Украйна, отбеляза премиерът.

 

Попитан какво би станало, ако крайната десница и комунистите спечелят мнозинство на изборите през юни, Де Кро предрече нестабилност. Проучванията на общественото мнение в Белгия в последните месеци показват, че "Вламс беланг" ще бъде водеща политическа сила в северната област Фландрия, а във Валония подкрепата за комунистите расте.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени