Белград стана като Казабланка - шпиони "наводниха" столицата на Сърбия

Руската федерация се опитва да създаде конфликт на Балканите, който би бил отговорен за отклоняването на вниманието от Украйна, казва проф. д-р Зоран Драгишич, депутат и професор във Факултета по сигурност.

Шпиони
Шпиони Източник: Zonanews

"Столицата на Сърбия прилича на Казабланка по време на Втората световна война"! С това сравнение сръбският президент илюстрира ситуацията по време на празниците, когато според него шпиони са "наводнили" Белград, съобщи "Радио и телевизия Сърбия" (РТС). Експерти оценяват, че външните служби на всички големи сили са активни, но и че сръбските контраразузнавачи са си свършили добре работата.

 

Защо толкова много агенти на разузнаването са активни в Белград точно в този момент и каква информация събират? Улиците и хотелите в Белград са пълни с гости за празниците. Това означава пълни джобове за ресторантьорите, но и добри новини за разузнавателните служби. Такава оценка за ситуацията със сигурността идва директно от върховете на западната ни съседка.

 

"Никога не е имало такова нещо, постигнахме рекорд преди Нова година и след Нова година, именно заради всичко, което се случи в Косово и Метохия и т.н. Те са в частни квартири, хотели, къщи, сгради, вили, навсякъде.... Такъв брой шпиони от 20 декември до 5 януари не е регистриран в Белград, мисля, че от Втората световна война до днес, очевидно мнозина са подготвяли всякакви неща", заяви президентът Александър Вучич.

 

Какво точно са подготвяли знаят трите стълба на сръбската сигурност: Агенцията за сигурност и информация (БИА), военното разузнаване и Агенцията за военна сигурност. Те дават два отговора на въпроса защо точно в този момент в Белград е активизирана дейността на чужди служби.


Експертната общност в Сърбия дава своето обяснение за тази разузнавателна активност в Белград през последните месеци. 

 

"Трябва да се има предвид, че Белград е центърът на Западните Балкани, че Западните Балкани са единствената зона, която не е интегрирана в Европейския съюз и че всъщност тук се сблъскват интересите на великите сили, преди всичко Руската федерация се опитва да създаде конфликт на Балканите, който би бил отговорен за отклоняването на вниманието от Украйна, и не само вниманието, но и отклоняването на огромната военна помощ, която Украйна получава", казва проф. д-р Зоран Драгишич, депутат и професор във Факултета по сигурност.

 

Проф. Д-р Радойица Лазич, декан на Факултета по дипломация и сигурност, посочва, че този период е специфичен, защото се решава един сериозен въпрос, наболял въпрос – Косовският въпрос. Действието на местните служби е насочено към пресичане и неутрализиране на работата на чужди лица. Методите са секретни, а резултатите, според запознати, са очевидни.

 

На въпрос на какво основание извежда твърдението, че сръбските служби са си свършили добре работата, проф. Д-р Зоран Драгишич отговаря: "Защото все още не е имало конфликт".

 

"Фактът, че политическата ситуация и ситуацията със сигурността в Сърбия са стабилни, показва, че нашите служби и нашето държавно ръководство вършат добра работа", казва Драгишич.

 

Събеседниците на РТС са единодушни, че през последните сто години на Балканите има много работа за разузнавачите. Особено преди Първата и Втората световна война, по време на раздялата с руснаците през 1948 г., студентските демонстрации през 68-ма. Винаги, казват те, както и днес, когато в отношенията Изток-Запад е имало големи конфликти.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени