Bellingcat: Трима престъпни босове, вербувани от ЧВК "Вагнер", бяха ликвидирани в Украйна

И тримата са извършители на десетки убийства

Максименко, Бережни и Куск
Максименко, Бережни и Куск Източник: Bellingcat

Във войната в Украйна са убити трима руски криминални власти, които са вербувани в колониите от ЧВК "Вагнер". Убити са 59-годишният Сергей Максименко, 55-годишният Андрей Бережни и 55-годишният Игор Куск. Това  съобщава  разследващата група Bellingcat.

 

През 2013 г. Върховният съд на Русия осъжда Андрей Бережни на 25 години затвор за убийство и редица други престъпления, извършени от неговата банда в района на Саратов от 1994 до 2011 г. По-рано Бережни също е съден от саратовския съд за опит за убийство на 10 души.

 

Андрей Бережни
Андрей Бережни Източник: Bellingcat

Той организира бандата си в средата на 90-те години в Балаково. Бандата е действала почти 20 години. Както си спомня Бережни, скоро към групата се присъединяват нови членове и тя се превръща в организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на оръжие.

 

На 6 октомври 1994 г. Бережни и колегата му Андрей Курпач нападат с полуавтоматични пушки група млади мъже, тренирали във фитнес, убивайки трима от тях. Бережни и неговата група през годините са извършили редица други убийства и опити за убийство, жертви на които са станали местни бизнесмени. През 2003 г. членовете на престъпната групировка на Бережни са се признали за виновна в извършването на нападение с гранатомед РПГ-26 срещу саратовската телевизионна компания СТВ.


Канал в Telegram, описващ престъпния свят на Русия твърди, че Бережних е загинал по време на военните действия в Украйна на 8 декември 2022 г., след като се е присъединил към ЧВК "Вагнер" само месец по-рано. Местни новинарски сайтове от родния му град Балаково потвърждават това. Месец след смъртта му в Балаковската катедрала "Света Троица" е отслужена служба в негова чест. На тази възпоменателна служба не е имало голям брой присъстващи.

 

Руснаците приемат новината за смъртта на Бережни двусмислено. Местният новинарски сайт SutyNews описва противоречивите чувства сред местните жители по отношение на "най-известния затворник в града". Коментарите на гражданите на Балаково в социалните зрежи отразяват този разнобой. Една жена пише: "Но как може да има изкупление за човек, който уби седем души, много от които бяха невинни жертви? И сега е погребан с почести в църквата като герой".

 

Други са малко по-позитивни. Местен жител пише: "Той можеше да излежи присъдата си по-нататък, но умишлено отиде на опасно място, макар и със свои собствени мотиви. Може би не е герой в истинския смисъл на думата, но мисля, че заслужава уважение. Поне за това, че реши да се застъпи за защитата на отечеството, а не да се крие, както мнозина".


Другият престъпен бос, "утилизиран" в Украйна се казва Сергей Максименко. Той е излежавал 25-годишна присъда в Република Мордовия. Максименко оглавява престъпна група в град Пенза, наречена Олимпия, която през 90-те и следващите години се занимава с организиране на проституция, изнудване и убийства.

 

Сергей Максименко
Сергей Максименко Източник: Panzo 365.ru

Максименко поема контрола над групировката "Олимпия" през 1997 г., организираната престъпна група се занимава основно с рекет и лихварство. Няколко години след това ОПГ "Олимпия" извършва серия от убийства – предимно на местни собственици на бизнес и съперничещи си лидери на банди. През 2003 г. членове на организираната престъпна група нападат седем мъже и техните съпруги в местен бар с бейзболни бухалки и ловни пушки.

 

Според съобщения в руските медии, Максименко се е записал в ЧВК "Вагнер" през септември 2022 година. Ликвидиран е от ВСУ през декември 2022 г. Погребението му се е състояло на 4 януари на гробището в Пенза.

 

Третият унищожен от украинските защитници рашистки криминален авторитет е Игор Куск, кото е излежавал 23-годишна присъда в Сиктивкар, столицата на Република Коми. Съдебните документи от присъдата му от 2015 г. подробно описват как Куск през 1998 г. в Татарстан създава своя собствена престъпна група, кръстена на него "Кускови". Тя  е особено активна в Нижнекамск и Казан. Тази ОПГ е известна с това, че в редиците й има много ветерани от войната в Афганистан.

 

Игор Куск
Игор Куск Източник: Бизнес online

Първоначално бандата на Куск се занимава със сравнително незабележими престъпления, после преминава към извършването на поръчкови убийства. Според съдебните документи първото им убийство, за което има някакви данни е извършено през 1998 г. - убит е местен електротехник, застрелян пред дома му.

 

През 2004 г. Куск и неговата група са обвинени в убийството на двама директори на казанската строителна компания "Татсантехмонтаж", в която са работили повече от 1000 души в пика на попунайната бизнес активност. Строителната компания първоначално се е обвързала с престъпната група и тези две убийства, според руската прокуратура, са били вследствие опитите на генералните директори да се разграничат от "Кускови".

 

Игор Куск е ветеран от войната в Афганистан. Той се опитва да се бие в Украйна още преди представители на ЧЧВК "Вагнер" да го посетят в затвора. Вдовицата на Куск е заявила пред изданието "Деловая газета", че той изпраща писмо до Рамзан Кадиров, в което изразява желанието си да се бие в Украйна. По-късно обаче се озовава частната военна компания на Пригожин. Не е известно дали чеченците са му отказали и на какво основание. Вдовицата му казва, че той се е присъединил към "Вагнер", преди да бъде изпратен на фронта на 25 юли.

 

Погребението на Игор Куск се превръща в събитие. Според изданието "Реамно ново време" на панихидата и погребението са пристигнали над 700 души, в шествието са участвали около 100 автомобила. 

Още от "Разкрития"

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени