Би Би Си: Руската армия загуби хиляди войници в битките за Угледар, ликвидиран е около 40 % от състава на бригадите морска пехота

Според западни експерти предвоенната численост на 155-а бригада е била около 2900 души, а 40-та бригада - 2400 души

Загинали руски военнослужещи в агресията срещу Украйна
Загинали руски военнослужещи в агресията срещу Украйна Източник: ИА Город

В боевете за град Угледар в Донецка област руската армия загуби хиляди войници. Анализът на Би Би Си показва, че само 155-та и 40-та бригади на морската пехота са загубили повече от 2100 души във Угледар, включително тежко ранени, убити и изчезнали. Това е 40% от предвоенния състав на тези две единици.

 

Подчертава се, че в същото време загубите на Русия по време на продължителните атаки на Угледар не се ограничават до военните от тези бригади. По-специално, боевете за Угледар причиниха сериозни щети и на руския мотострелков батальон "Алга" - най-малко 27 военнослужещи бяха убити, повече от 60 бяха ранени и повече от дузина са изчезнали.

 

Изданието отбелязва, че въз основа на открити данни е било възможно да се потвърди, че 155-а бригада на морската пехота е загубила най-малко 211 морски пехотинци убити и 42 изчезнали, а 40-та бригада на черните барети е загубила 72 войници и офицери убити. В същото време беше установено, че сред загиналите има 19 офицери, включително командирът на един от батальоните Цирен Лубсанов.

 

Бедствие за морската пехота
Угледар се счита за стратегически важен пункт: той е разположен на височина и украинската армия можеше да нанася удари по логистичните маршрути на врага оттам. Най-напрегнати и кървави бяха битките за града през есента на 2022 г. и зимата на 2023 г. Тогава елитни отряди от морски пехотинци бяха хвърлени да щурмуват града - 155-та и 40-та бригади на "черните барети", с подкрепата на бойни машини и танкове на пехотата. Те бяха подпомагани от мотострелкови формирования, съставени от мобилизирани и доброволци.

 

Въз основа на открити данни Би Би Си успя да потвърди, че най-малко 211 морски пехотинци от 155-а бригада на морската пехота на руските въоръжени сили са били убити по време на атаките срещу Угледар, а други 42 са изчезнали. Това е почти четири пъти повече от загубите на това подразделение през десетгодишната война в Чечения. Сред загиналите са 19 офицери, включително командирът на батальона Цирен Любсанов. Рамо до рамо със 155-а бригада в тези битки участват морските пехотинци от 40-та бригада "Черни барети" от Петропавловск-Камчатски. Въз основа на открити данни успяхме да потвърдим смъртта на 72 войници и офицери от това формиране.

 

Косвено сериозните загуби на "черните барети" могат да бъдат доказани от факта, че 155-а и 40-а бригади започнаха да се приписват на подразделенията "Storm Z", сформирани от затворници от руски колонии.

 

"Търся боец, казва се Валебни Сергей. Отпътуване от ИК-17 в Мурманск. Той е прикрепен към 40-та бригада на морската пехота. На 21 юни 2023 г. той отиде на мисия в посока Угледар, оттогава нямаме връзка. На 25 юни моите колеги ме информираха за смъртта му. След като е улучен от снаряд,  тялото, според очевидци, е разкъсано. Няма официална информация", пише роднина на починалия в една от групите за издирване на изчезнали войници.

 

Руска морска пехота
Руска морска пехота Източник: Скрийншот/You Tube

В отговор тя получава няколко съобщения от съпругите и майките на други затворници, изпратени на фронта като част от бригадите на Черните барети.

 

На 28 август 2023 г. при поредния опит за пробив към Угледар бяха убити трима затворници, вербувани на фронта от колония No 5 на Архангелска област: Павел Новиков, Александър Анфимов и Александър Пушкин.

 

Броят на жертвите на 155-а и 40-а бригади, които установихме, включва само онези военнослужещи, за чиито смъртни случаи се съобщава в публикациите на официални лица на Приморския и Камчатския край, медиите и социалните мрежи, и чието място на служба успяхме да потвърдим. Реалният брой на "черните барети", загинали по време на щурма над Угледар, може да е около два пъти по-висок - тоест около 570 души.

 

Руски загуби в жива сила
Руски загуби в жива сила Източник: ТАСС

Стигнахме до това заключение, като проучихме снимки от гробища в Приморие, Камчатка и съседните региони. Забелязахме, че средно там се появяват имената на всички, които са били публично оповестени, и приблизително същия брой гробове на войници, чиято смърт не е спомената в медиите или социалните мрежи. Знамената на 155-а и 40-а бригади на морската пехота стояха на няколко десетки гроба, но местата на служба на останалите жертви не можаха да бъдат установени, затова не ги включихме в списъка на загубите на черните барети.

 

Като се вземат предвид изчезналите, повечето от които най-вероятно са загинали, реалният брой на морските пехотинци, убити при нападенията над Угледар, може да нарасне до 700 души. Броят на тежко ранените войници от 155-а и 40-та бригади на морската пехота не може да бъде надеждно установен. При изчисляването на тази категория разчитаме на документи за изплащане на обезщетение на всички ранени, които са били уволнени от служба в резултат на нараняване.

 

Според "Медиазона" и "Медуза" на всеки руски войник, убит по време на войната, може да има 1,7-2 тежко ранени. Следователно броят на тези, които в крайна сметка са извън строя поради раняване в 155-а и 40-а бригади, може би е около 1400 души. А общият брой на загубите на "черните барети" край Угледар е до 2100 души.

 

Според западни експерти предвоенната численост на 155-а бригада е била около 2900 души, а 40-та бригада - 2400 души. Следователно само щурмът на Угледар - без да се вземат предвид други битки - е довел до загубата на 40% от личния състав на частите.

 

В същото време загубите на Русия по време на продължителните атаки на Угледар не се ограничават само до "морската пехота".

 

Засада за батальона "Алга"
Нападенията във Угледар причиниха сериозни щети на мотострелковия батальон "Алга", сформиран в Татарстан и съставен от хора, които доброволно са подписали договор след началото на пълномащабното нахлуване в Украйна.

 

На 6 февруари третата рота "Алга" попадна в засада край Угледар. Най-малко 27 военнослужещи са убити и повече от 60 са ранени. Повече от дузина все още са в неизвестност.

 

Въпреки загубите, батальонът се връща към щурма на този горски пояс още четири пъти, губейки най-малко още седем души убити и около две дузини ранени. Ходът на битката на 6 февруари добре илюстрира основните проблеми, довели до значителни загуби на руската страна по време на щурмите на Угледар.

 

Според разказите на оцелелите атаките се извършват с бойни машини на пехотата, произведени през 1970-те години. Някои от тях са се повредили по пътя. В същото време оборудването често се премества в колони. Това прави отрядите лесна плячка за засади и обстрел.

 

Например на 6 февруари конвоят Alga попада в капан точно когато бяха свалени първите и предпоследни бойни машини на пехотата. Това спря движението и всички доброволци, седнали на бронята, са били пред очите на украинските сили, окопани в горския пояс.

 

Втората най-важна причина за провала на редица нападения е липсата на артилерийска подготовка от руска страна. Въоръжените сили на Украйна създадоха мощен голям укрепен район в района на Угледар, осеян с окопи и тунели под земята. Руснаците често са изпращани да щурмуват тези позиции "челно", без предварителен артилерийски обстрел на позицията.

 

Дори в случаите, когато нападателите имат артилерийска подкрепа, е трудно да се коригира огънят поради проблеми с комуникацията. От самото начало на инвазията руската страна не успя систематично да установи надеждни и оперативни канали за комуникация, особено на линията на съприкосновение.

 

В случая с засадата в Алга, например, от "приятелски" минохвъргачен огън са загинали множество мобилизирани от Татарстан. Според оцелелите огънят е бил пренасочен към позициите на въоръжените сили на Украйна едва след известно време и това е довело до допълнителни загуби сред руснаците.

 

Последици от нападения
Има значение не само общият брой на загиналите и тежко ранените, но и кой точно е загубил боеспособността си. Само нашият списък с потвърдени загуби на "морските пехотинци" включва: командира на батальона, двама заместник-командири на батальон и петима ротни командири. Ще отнеме поне 7-8 години, докато тези специалисти подготвят подмяна.

 

Източник: Руската секция на Би Би Си

Още от "Разкрития"

Оръдия вместо масло - разходите на Русия за войната през 2025 г. ще бъдат повече от два пъти по-високи от социалните раз

През четвъртата година след началото на войната в Украйна военните разходи ще се увеличат почти 2,5 пъти, а в сравнение с 2021 г., преди началото на инвазияга, когато разходите за тези цели възлизат на 3,57 трилиона рубли, те ще се увеличат с 3,8 пъти

Прочетете повече прочетете повече

"Ядрена бомба ли избухна в Русия"? Не, украинците унищожиха огромно количество ракети "Искандер", "Точка-У" и северокоре

Паниката сред местните рашисти е огромна. Вследствие на гигантските взривове службите за наблюдение регистрираха земетресение с магнитуд 2,8 в Торопец

Прочетете повече прочетете повече

Пет тактики за дезинформация, които Русия използва, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ

Изследванията потвърждават, че хората са по-склонни да вярват на твърдения, които са чували отново и отново, независимо дали тези твърдения са верни или н

Прочетете повече прочетете повече

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени