Бивш съветник на Румен Радев и наш посланик категоричен: Кирил Петков е канадски гражданин!

Учудвам се на правния нихилизъм на българите, пише посланик Николай Милков

Николай Милков
Николай Милков Източник: Wikipedia

Бившият съветник на Румен Радев и посланик в Канада Николай Милков, изпратен сега от него във Франция, коментира експертно казуса с двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков. По думите на Милков, който до 2020 година беше секретар по външната политика на президента, има ясна и разписана от закона процедура за отказ от гражданство и тя не се изчерпва само с молба от страна на Петков.

 

Настоящият посланик във Франция и дипломат от кариерата Милков разкри, че Кирил Петков категорично към момента е канадски гражданин, тъй като неговото волеизявление не е достатъчно, за да бъде заличено чуждото му гражданство. Той ясно пише и каква е процедурата като прави ясно уточнение, че в България е ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа от 1997, но тя няма нищо общо с този казус.

 

Освен това България едва ли ще премахне двойното гражданство, защото от България емигрирали над 1 милион души, голяма част от които вече са граждани на други страни, а българско гражданство могат да получават и хора от български произход от Украйна, Р Молдова, Република Северна Македония.

 

"Учудвам се на правния нихилизъм на българите и как те са готови в името на една моментна политическа целесъобразност не само да зачертаят всички правила и закони, но и да навредят на дългосрочни национални интереси", пише Милков. Като бивш посланик в Канада той е изключително запознат с процедурите и законите в страната, като уточнява, че подаващият заявление за отказ (и други документи) се нарича applicant, т.е. той кандидатства за отказ.

 

"Има и определени условия, на които трябва да отговаря. Има процедура, която включва одобрение на кандидатурата и накрая завършва с получаване от страна на кандидата на сертификат от Канада, удостоверяващ отказа. Аз съм бил малко нещо посланик в Канада и някои конкретни знания за системата там ми пречат да правя аналогии с българската пенсионна система", допълва Милков по повод сравнения на някои политици на процедурата за пенсиониране на двойни граждани и тази за отказ от гражданство.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени