Бивш шеф и зам.-шеф на военното разузнаване разпитвани по шпионския скандал

И двамата са били в 10-месечна школа на ГРУ в Москва - Стефан Стефанов през 1987-88 г., а Пламен Студенков - 1989-1990 г.

Пламен Студенков и Стефан Стефанов
Пламен Студенков и Стефан Стефанов Източник: МО

Бившият директор на Служба "Военно разузнаване" Пламен Студенков и неговият заместник Стефан Дянков Стефанов са разпитани днес заради руския шпионски скандал, научи Zonanews. Вторият е разработван по руска линия още през 2001 г., заподозрян, че е част от групата на бившия офицер от РУМНО Яни Янев и служителката от секретния архив Лиляна Гешева, които бяха обвинени в шпионаж за Русия, но на трета инстанция през 2009 г. бяха оправдани, а доказателствата по делото изчезнаха между отделните съдебни инстанции, което е тотален скандал. И така една перфектна разработка на ВКР от 2000-2001 г. срещу руския шпионаж отиде по дяволите. Въпросната Лиляна Гешева е била в нееднозначни отношения със Стефан Дянков Стефанов, както и с Яни Янев, който пък почина наскоро. 

 

Днес Пламен Студенков и Стефан Стефанов са били разпитвани като свидетели по безпрецедентното разследване на групата руски шпиони, инсталирани в Служба "Военно разузнаване" и МО. По данни на Zonanews, поне единият е бил запознат с дейността на Резидента на шпионската група Иван Илиев, но не е предприел нищо в тази връзка, не е уведомена ДАНС. Студенков и Стефанов са били съответно директор и зам.-директор на Служба "Военна информация" (днес Служба "Военно разузнаване) до лятото на 2010 г.

 

Дипломата на Пламен Студенков от ВНВУ
Дипломата на Пламен Студенков от ВНВУ "В.Левски"

Да видим какво показват разсекретените документи от архива на РУМНО за тези проблемни хора, които са били на ключови позиции във военното ни разузнаване. Пламен Иванов Студенков е роден на 2.11.1952 г. в с. Сенник, Габровски окръг. Баща му Иван Събев Студенков е партиен секретар на цех 200 при ЗСА "Ст. Бъчваров". През 1970 г. завършва средно образование в гр. Севлиево и същата година кандидатства във ВНВУ "В. Левски", профил "мотострелкови". Военното училище завършва през 1974 г. с доста нисък успех - 4,72. Член е на БКП от 1974 г., приет е в 392 ППО (първична партийна организация) на ВНВУ. От същата година до 1979 г. е командир на взвод и рота във ВНВУ "В. Левски". През 1975 г. сключва брак с Надежда Стефанова от Русе. Съпругата му има сестра-близначка, която е работила в Градския народен съвет в Дебелец. През 1976 и 1979 г. му се раждат две деца - Иван и Стефан.

 

Партийна характеристика на Пламен Студенков
Партийна характеристика на Пламен Студенков
Студенков играел авангардна роля в първичната партийна организация
Пламен Студенков играел авангардна роля в първичната партийна организация

От 1979 до 1981 г. е слушател във ВА "Г.С.Раковски", I-ви факултет, профил "мотострелкови". Предложен е на вниманието на Мандатната комисия във военното разузнаване като евентуален кандидат за работа там и през септември 1981 г. постъпва в РУ-ГЩ (РУМНО). От 01.10.1981 г. до 31.7.1982 г. е на курс по турски език във Военна академия "Г.С.Раковски", след завършването на който постъпва в отделение "Турция" на РУ-ГЩ. През 1983 г. вече е старши помощник-началник на отдел "Балкански страни, Азия и Африка" към служба "Информация" на РУМНО (РУ-ГЩ).

 

Пламен Студенков отива в школа на ГРУ през септември 1989 г.
Пламен Студенков отива в школа на ГРУ през септември 1989 г.

Няколко години по-късно оглавява отделение "Турция" в отдел "Балкански страни, Азия и Африка", а от 01.10.1988 г. е началник на отделение "Сухопътни войски" на отдел "Въоръжени сили и ТВД" към служба "Информация" при РУ-ГЩ. Майор. В оценката за работата му през 1988 г. особен акцент е поставен на следното: "Проявява висока активност в живота на ППО и партийната група. През 1988 г. ППО оцени, че като комунист играе авангардна роля".  В партийната му характеристика от 1987 г. е записано: "Той е комунист с изграден марксистко-ленински мироглед...от класово-партийни позиции оценява проблемите на международната обстановка".

 

Пламен Студенков се завръща от 10-месечния курс в ГРУ през юли 1990 г.
Пламен Студенков се завръща от 10-месечния курс в ГРУ през юли 1990 г.

Поразителното в неговото кадрово развитие е, че Пламен Студенков посреща 10 ноември 1989 г. във школата на ГРУ в Москва, където е изпратен на 10-месечен курс през септември 1989 г. Пламен Студенков се завръща от школата на ГРУ в Съветския съюз през юли 1990 г. и няколко месеца по-късно веднага е издигнат за зам.-началник на отдел "Въоръжени сили и ТВД" на служба "Информация" при РУ-ГЩ. 

 

Стефан Стефанов като оофицер от РУ-ГЩ
Стефан Дянков Стефанов като офицер от РУ-ГЩ

Бившият зам.-директор на Служба "Военна информация", днес "Военно разузнаване", Стефан Дянков Стефанов е роден на 22.07.1951 г. в гр. Русе. През 1969 г. завършва средното си образование в Техникум по машиностроене гр. Русе. Същата година кандидатства и е приет за курсант във ВНВУ "В. Левски", профил "танкист-строеви". Завършва през 1973 г. и е назначен за командир на взвод в под. 34240-гр. Шумен, а след това командир на рота в същото поделение. Сключва брак с Бояна Денчева Стефанова, икономист-счетоводител.

 

Оценка за работата на Стефан Дянков Стефанов в РУ-ГЩ за 1985 г.
Оценка за работата на Стефан Дянков Стефанов в РУ-ГЩ за 1985 г.
Оценка за работата на Стефан Дянков Стефанов в РУ-ГЩ за 1986 г.
Оценка за работата на Стефан Дянков Стефанов в РУ-ГЩ за 1986 г.
Стефанов също играел авангардна роля в първичната партийна организация
Стефанов също играел авангардна роля в първичната партийна организация

През 1979 г. постъпва като слушател във ВА "Г.С.Раковски", танкист-команден профил, която завършва през юли 1981 г. Член на БКП от 1970 г. Също като Студенков и той през 1981 г. е представен на вниманието на Мандатната комисия в РУМНО (РУ-ГЩ) и през септември 1981 г. приет на служба в комунистическото военно разузнаване. През 1982 г. е пом.началник на отдел "Балкански страни, Азия и Африка", където са колеги с Пламен Студенков. През 1987-1988 г. също се обучава 10 месеца в школата на ГРУ в Москва. Завръща се и веднага е издигнат в йерархията - също като Студенков две години по-късно. 

 

Стефан Стефанов също изкарва 10-месечен курс в школата на ГРУ в Москва
Стефан Стефанов също изкарва 10-месечен курс в школата на ГРУ в Москва

От 1989 г. е старши-помощник началник на отдел в служба "Информация" на РУ-ГЩ. През пролетта на 1990 г. е прогнозиран за обучение във Военната академия на ГЩ на ВС на СССР. На 01.10.1990 г. е назначен за началник на отделение "Сухопътни войски" в отдел "Въоръжени сили и ТВД" на служба "Информация" при РУ-ГЩ. 

 

Много показателно е, че от десетина дни бивши служители на РУМНО, ДС, НСС и ВКР са особено активни в оплюването на днешните служители в ДАНС, СВР и Прокуратурата заради разкритите и неутрализирани руски шпионски мрежи. В социалните мрежи особено активни на това поле са същият Стефан Дянков Стефанов, бившият шеф на НСС Юлий Георгиев, Денчо Балев, бивш служител на ВКР, от квотата на съветските зетьове, Димитър Асенов, който е от групата на Юлий Георгиев и Копейкин, също бивш служител на ВКР, на когото днес синът му е кадрови служител в НСО. 

Още от "Разкрития"

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Прочетете повече прочетете повече

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Прочетете повече прочетете повече

В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени