Бивш шеф на ДАНС: Руските агенти никога не са си тръгвали от България

На даден етап от своята дейност Марсалек е създал корпоративна разузнавателна структура, добави той

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: БГНЕС

 "Марсалек е един много амбициозен човек, с его, авантюрист, добър комуникатор. Бил е привлечен от тайнството на шпионския свят". Това коментира бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев по bTV по повод роденият в Австрия Ян Марсалек, за когото се смята, че е ръководил българите, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. 

 

"На даден етап от своята дейност Марсалек е създал корпоративна разузнавателна структура. И това не е нещо необичайно – нормално е той да привлече бивши служители на австрийските разузнавателни служби. Възможно е на тях да не им е било известно кой е крайният поръчител на събираната информация, включително и за българския журналист Христо Грозев, както и каква е крайната цел на събираната информация", коментира още Йовчев. 

 

Според него това не е първият такъв случай, визирайки Робърт Максуел, който "също имаше връзки с България" и е подизиран за работа с цели три разузнавания. "Службите доста често използват и недипломатическо прикритие - бизнесмени, журналисти и т.н.", допълни бившият председател на ДАНС.

 

По повод изгонените до момента от страната ни няколко души, които бяха заподозрени в шпионаж в полза на Русия, той коментира: "Руските агенти никога не са си тръгвали от Европа и България - не трябва да подхранваме илюзията, че това са единствените (изгонените, бел.ред.), които разузнават на територията ни".

 

За убийството на Мартин Божанов - Нотариуса Йовчев каза: "Чух за него след покушението. Станалото предизвика и мен тягостно чувство, защото това нещо, се е случвало в системата на МВР. Да не се лъжем, че тази схема, както и схемата на Пепи Еврото, са единствените за влияние в съдебната система. Такива схеми за влияние има и в други системи. Корупцията има много измерения". 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени