Бивши украински топ чиновници от времето на Янукович продължват да служат на руската ФСБ

Това съобщи прессекретарят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Артьом Дехтяренко

СБУ (Служба безпеки України)
СБУ (Служба безпеки України) Източник: СБУ

Редица високопоставени украински длъжностни лица от времето на президента Виктор Янукович (2010-2014) продължават да работят за руската ФСБ. Това съобщи в интервю за изданието "Главком" прессекретарят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Артьом Дехтяренко. 

 

"Без съмнение такива като бившия министър на отбраната Лебедев, ексшефът на СБУ Якименко, бившият вътрешен министър Захарченко, бившият зам.-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Сивкович, бившият шеф на администрацията на президента (Янукович, бел. ред.) по наши данни, са играли и продължават да играят важна роля по взаимодействите с руската агентура в Украйна и плановете за завладяване на властта. Тези хора са имали достъп до големи тайни. И те до ден-днешен имат възможност да поддържат контакти със свои бивши подчинени, които по един или друг начин влияят на определени процеси и за приемането на определени решения", подчерта Дехтяренко. 

 

Той добавя, че ФСБ на РФ има под ръка множество хора, от които е трябвало да бъде изградена "местната власт" в окупираните от Русия украински територии. "С формирането на тази администрация трябваше да се ангажират оперативни групи на ФСБ. Още в средата на февруари тази година те пристигнаха в приграничните области на РФ и Беларус, а друга част се намираше във временно окупирания Крим. Персонално, това бяха хора от Партията на регионите (проруска политическа партия в Украйна, бел. ред.), отдавна напуснали Украйна, както и политици от Опозиционната платформа "За жизнь" (ОПЗЖ, също проруска партия в Украйна, бел. ред.). Те много искаха да се върнат на власт, опирайки се на поддръжката на руските войски. Имаме информация и за други личности, но засега не можем да ги оповестим публично", заяви говорителят на СБУ. 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени