Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Игор Горган
Игор Горган Източник: The Insider

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова Игор Горган, който напусна поста през 2021 г., е бил информатор на руското военно разузнаване ГРУ и все още продължава тази дейност. Това съобщава сайтът The Insider съобщава след разследване заедно с молдовски журналисти.

 

Журналистите твърдят, че са получили достъп до кореспонденцията на Горган в Telegram с един от неговите ръководители, полковник Алексий Макаров. Според техните заключения той все още е важен информатор за ГРУ благодарение на стари връзки в Министерството на отбраната.

 

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО. Преди полковник Макаров той е поддържал връзка с руския военен аташе в Кишинев Вадим Ухналев, а след това и с неговия наследник Игор Довбня.

 

Журналистите са успели да се сдобият със запис от разговор, в който те се споразумяват за среща относно мемориала на "афганците" (съветски военни, участвали във войната на Съветите в Афганистан, бел. ред.) в Кишинев. През 2017 г. Довбня беше изгонен от Молдова за шпионаж.

 

Макаров вероятно е поел кураторството през 2019 година. Контактите на Горган с Макаров се активизират през април 2022 година. Горган редовно цитира наблюденията си върху вътрешнополитическата ситуация в Молдова, върху посещенията на представители на Министерството на отбраната на Украйна по въпроси, свързани с придобиването на оръжие. Срещите са се провеждали в кафенета и по време на риболов.

 

Руската страна се е интересувала какви оръжия купува Украйна, включително в Молдова. Горган е давал информация, че Украйна се опитва да изкупи обратно шест МиГ-29 под прикритието на компания в ОАЕ. В друга кореспонденция той разказва как представители на Украйна "от три седмици обикалят нашето министерство на отбраната и искат всичко, особено снаряди за артилерията".

 

Той също така описва движението на влаковете с гориво през Молдова до украинския град Рени и се оплаква, че Украйна получава много важни товари, включително оръжия, през Румъния.

 

В друго съобщение Горган казва, че е научил за опитите на украинската страна чрез Министерството на отбраната на Молдова да се свърже със завода за радиоелектроника МЕЗОН в Кишинев, който някога е произвеждал електроника за съветско оръжие и има документация за електронния компонент на комплекса "Точка У", който е произведен в Кишинев. Този и други доклади намекват, че Горган все още има информатори в Министерството на отбраната.

 

Молдовските разследващи журналисти многократно са записвали Горган в околностите на руското посолство и веднъж са записали срещата му с Макаров. Кореспонденцията показва, че Горган е работил за Москва по идеологически причини, в докладите си често използва клишета на руската пропаганда за "фашистки мошеници, от които страната трябва да бъде прочистена" и други подобни. Той многократно пише на Макаров, че в Молдова "всичко е готово за пристигането на руски войски", той "държи цялата ситуация в армията под контрол", а с прозападното ръководство на Молдова може да "разправим бързо".

 

Преди мащабното експулсиране на руски дипломати от Молдова през юли 2023 г. Горган спря да се свързва с куратора си. Той получава работа в офиса на ООН за бежанците в Кишинев, където по-специално те водят документация за вътрешно разселените лица от Украйна и им оказват помощ.

 

Житейският път на Горган е типичен за повечето съветски войници. Роден е в Молдова, в Дубосари, след военна служба продължава във военно училище в Новосибирск, след това, още в съветските години, служи във Въздушно-десантните сили в Одеска област, след това заема различни военни длъжности в Молдова и участва в международни мисии.

 

Горган оглавява Генералния щаб на Молдова два пъти - за кратко време през 2013 г., а след това от 2019 г. до септември 2021 г., по време на президентството на проруския Игор Додон.

Още от "Разкрития"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване идентифицира убийците на четирима украински военнопленници край Роботино

Според Главното управление за разузнаване тези руски военнопрестъпници може да са замесени и в убийството на още няколко украински военнопленници по-късно през май 2024 година

Прочетете повече прочетете повече

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени