Бившият шеф на "Кинтекс": Над 4200 тона българско оръжие е изнесено за Украйна

Той посочи, че данните, които изнася са на базата на Закона за достъп до обществена информация и разполага с документи за тях

Кинтекс
Кинтекс Източник: Zonanews

Повече от 4200 тона българско оръжие е изнесено за Украйна само в първите четири месеца на войната с подписа на вече бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова. Това твърди освободеният от нея директор на оръжейното търговско дружество "Кинтекс" Александър Михайлов.

 

Пратките са разтоварвани на полското летище Жешов на 70 км от украинската граница, съобщи Михайлов като заяви, че разполага с документи за твърдението си.

 

"За първите 4 месеца от началото на войната – от март до юни включително, 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в близост до украинската граница. 60 полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. Усреднена калкулация показва, че за този четиримесечен период 4200 тона българско оръжие са доставили в пограничното на Украйна полско летище.

За да може да се визуализира това нещо – това са 212 тежкотоварни камиона тир, подредени в колона плътно един след друг в рамките на 4 км, или казано с други думи – от Народното събрание на България до зала "Арена Армеец" на "Цариградско шосе". На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", заяви Михайлов.

 

Освободеният директор на "Кинтекс" посочи, че данните, които изнася, са на базата на Закона за достъп до обществена информация и разполага с документи за тях.

 

По-рано днес в телевизионно интервю Корнелия Нинова заяви, че при проверки през пролетта и било установено, че Александър Михайлов е бил едновременно директор на "Кинтекс" и търговски директор в частна фирма на бившия заместник-министър Александър Манолев, като ВМЗ "Сопот" и председателят на Съвета на директорите също имат отношение към тази фирма.

 

Според Нинова това се е случвало под протекцията на служебния министър на икономиката по времето на кабинета "Радев" - Даниела Везиева.

Още от "Разкрития"

Правителството на ПП всъщност е загробило интерконектора: Хаос в документацията и неверни твърдения за бързина на строит

Отклонението на тръбата на места е над 4 метра, а преминаването на тръбата под река Марица, отклонението на котата на тръбата от нивото на одобрения проект е над 9 метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени