Блицкриг в Крим и в източна посока - украинците готвят "голям взрив" за руските окупатори

Това прогнозира бившият главнокомандващ на американските сили в Европа Бен Ходжис

Украински военни, украински артилеристи
Украински военни, украински артилеристи

Очакваното украинско контранастъпление ще се базира на бойни подразделения, въоръжени с танкове Challenger 2, M1 Abrams и Leopard 2, както и бронетранспортьори Stryker и Bradley, както и нови артилерийски системи.

 

Украйна може да постигне успех и да съсредоточи усилията си върху окончателното възвръщане на полуостров Крим, заяви генерал Бен Ходжис, бивш командир на американските сили в Европа, в коментар за The Sun.

 

Той не изключва, че контраофанзивата на въоръжените сили на Украйна на полуострова ще се съсредоточи върху изолирането му чрез отделяне на сухопътния мост от териториите, частично контролирани от Русия в Южна Украйна.

 

"Задачата е да се разруши този мост и да се увеличи броят на високоточните оръжия, за да се поразяват цели и да се направи Крим недостъпен за руските въоръжени сили", обясни събеседникът.

 

Според него руснаците в Крим очакват да бъдат нанесени удари по авиобази, по Черноморския флот, логистичните и командните им центрове. Въоръжените сили на Украйна освен това ще изберат няколко обекта за извършване на атаки по тесен фронт с ширина няколко мили и пробив на укрепените фронтови линии, използвайки танкове, моторизирана пехота, инженерни съоржения и артилерия.

 

От своя страна, пенсионираният бригаден генерал от британската армия Бен Бари говори за бъдещата атака като за "голям взрив", за да се опита да излезе от безизходицата, особено около Бахмут.

 

"Въоръжените сили на Украйна могат да убият всеки руски войник в радиус от 200 мили от Бахмут, но това няма да промени стратегическата ситуация", добавиха военният експерт.

 

В същото време британският полковник Хамиш де Бретън-Гордън сравни евентуален удар на въоръжените сили на Украйна с операция "Пустинна буря". Украинските сили, смята той, ще навлязат на 200 мили в тила на руската отбранителна линия чрез блицкриг.

 

Той припомни също, че международната коалиция в Ирак е използвала за операцията си танкове М1 Abrams и е успяла да пробие "линията Саддам" за броени часове - отбранителни укрепления на иракско-кувейтската граница, направени от пясък и бетон.

 

В същото време британският офицер изрази увереността си, че за да се извърши блицкриг, е важно да се осигури подходящо ниво на логистика дотогава, докато не се придвижи достатъчно навътре в тила на въоръжените сили на РФ.

 

"Украинците са много хитри. Бях впечатлен от начина, по който действаха. Няма много неща, на които можем да ги научим. Очевидно ги научихме как да използват нашите танкове и артилерия, но от гледна точка на обучението на генерали, те са много впечатляващи. Сега те имат танкове и артилерия за близък бой. Сигурен съм, че ще успеят", добави той.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени