Бони и Клайд от Харвард назначиха тежка "калинка" начело на Агенцията за обществени поръчки

Документи от "Лидл България" ЕООД доказват, че дружеството никога не е участвало в обществени поръчки, ерго Георги Николов няма откъде да е придобил подобни опитности

Георги Николов, изп. д-р на АОП
Георги Николов, изп. д-р на АОП Източник: МФ

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев назначи в началото на седмицата Георги Николов за изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки (АОП). Досегашният директор – Миглена Павлова, освобождава поста по лични причини. Георги Николов е представен от финансовото ведомство като човек с дългогодишен професионален опит на ръководни длъжности в бизнес организации.

 

"Повече от 15 години в голяма международна компания с верига магазини у нас е отговарял за изготвяне на документи и участие в тръжни процедури, при което е придобил значителен опит в областта на обществените поръчки", гласи част от съобщението в сайта на финансовото министерство.


"Повече от 15 години в голяма международна компания с верига магазини у нас е отговарял за изготвяне на документи и участие в тръжни процедури, при което е придобил значителен опит в областта на обществените поръчки", пише в официалното прессъобщение на правителствения пресцентър.

 

Георги Николов е представен като тежък специалист по обществени поръчки на сайта на АОП
Георги Николов е представен като тежък специалист по обществени поръчки на сайта на АОП Източник: АОП

В него се допълва, че Николов е завършил магистърска степен по специалност "Международни икономически отношения" в Университета "Леополд Франценс", гр. Инсбрук, Австрия, владее английски, немски и руски език. По почти същия начин новоназначеният е представен в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

 

Оказва се обаче, че бившият работодател на Николов - търговската верига магазини "Лидл" разобличи фалшивата му "компетентност", която правителственият пресцентър му измисли. Ето какво пише в съобщение до медиите от "Лидл България" ЕООД. Веригата от немски магазини се наложи да отговори на информацията в агенция ПИК, че Николов бил мениджър същата верига и под негово давление там се продавал пробиотикът, произвеждан от фирмата на сегашния премиер Кирил Петков - затова бил назначен за шеф на АОП. 

 

При внимателно вглеждане в официалното прессъобщение на "Лидл България" се чете следното изречение, с което се отговаря на твърденията за Николов и пробиотика на фирмата на Кирил Петков, обръща внимание Actualno.com:

"Също така държим да подчертаем, че "Лидл България" никога не е участвала в процедури по обществени поръчки и не планира да участва в такива". Тоест, фирмата, за която Николов е работил – "Лидл България", не се е занимавала с обществени поръчки.

 

Прессъобщението от Лидл България
Прессъобщението от Лидл България Източник: Лидл България

Тогава откъде идва в официалното държавно представяне на Николов следното: "значителен опит в областта на обществените поръчки", след като преди да отиде на работа в Лидл, по собствените му думи в автобиографията му, е имал два стажа за по няколко месеца в "Алианц България" и "Уникредит Булбанк", както и 9 месеца е работил в "Пентаимпекс" - фирма за внос, продажба и износ на химически и сродни продукти?!

 

Проверката направена от Actualno.com, показва, че наистина дружеството, чийто едноличен собственик е "Лидъл България, ГМБХ, Германия, Р.С.Щутгард", никога не е участвало в обществени поръчки.

 

Лидл България никога не е участвало в обществени поръчки
Лидл България никога не е участвало в обществени поръчки Източник: Actualno

Тогава резонен е въпросът за компетентността на новоназначения Георги Николов на тази висока и отговорна позиция. Още повече, предвид заявките на новото правителство за изключително завишен контрол над обществените поръчки и харченето на публични средства. Интересно е как този човек ще контролира процеси, които изглежда от автобиографията му са му съвършено непознати? На всеки, занимавал се с обществени поръчки, му е пределно ясно, че знания за тях се придобиват не със седмици и месеци, а с години.

Статусът на Георги Николов в LinkedIn
Статусът на Георги Николов в LinkedIn Източник: LinkdIn




 

 

 

Още от "Разкрития"

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени