Брендо имал 84 сметки и поне 55 милиона швейцарски франка в Credit Suisse

Към този скандал се прибави и публикуването на подробности за сметки на диктатори, осъдени престъпници и олигарси, които днес разкриват в "Зюддойче цайтунг"

Евелин Банев-Брендо
Евелин Банев-Брендо Източник: NOVA

Разследване на германския вестник "Зюддойче цайтунг" успя да разкрие хиляди съмнителни сметки в швейцарската банка "Креди Сюис" (Credit Suisse). 84 сметки и 8 сейфа от тях принадлежат на издирвания у нас Евелин Банев - Брендо.

В сметките на Брендо в швейцарската банка има най-малко 55 милиона швейцарски франка. Тази информация стана ясна и на процеса срещу банката, в който тя е обвинена в неумишлена подкрепа на пране на пари.

В Credit Suisse Брендо бил наричан "il nonno" или "дядото". Парите му в тази банка са печалба от български наркокартел, смята швейцарската прокуратура. Банката отхвърли обвиненията в съучастничество и твърди, че нейна служителка, също от български произход, е одобрила отварянето на толкова много сметки със съмнителен капитал в тях.

Адвокатите обаче вече оневиниха българката, доказвайки, че няма начин подобни суми да бъдат одобрявани от ниския мениджмънт в банката и отговорност носят висшите служители в нея.

Към този скандал се прибави и публикуването на подробности за сметки на диктатори, осъдени престъпници и олигарси, които днес разкриват в "Зюддойче цайтунг". Вестникът е получил информация за 18 000 съмнителни сметки и се е обърнал към над 30 европейски и американски медии, за да проверят истинността на данните.

 

Евелин Банев-Брендо е осъден на общо 36 години затвор за наркотрафик и пране на пари по три различни дела в Италия, Румъния и България. По тази причина Интерпол го издирва неуспешно от години. За последно той беше задържан през септември миналата година в украинската столица Киев, но в крайна сметка беше освободен от местните власти.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени