Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Ройтерс

Шефовете на британското разузнаване предупредиха министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски диверсанти след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци. Това съобщава Mail On Sunday.

 

Разузнаването говори за вълна от пожари в оръжейни фабрики и свързани с военните промишлени обекти на Запад, които снабдяват Украйна. Става дума и за атаки срещу компютърни системи, дерайлиране на влакове и дори заглушаване на сателитни сигнали за граждански въздушни полети.

 

Високопоставен британски източник от силите за сигурност заявява, че западните разузнавателни агенции се опасяват, че с Москва са свързани редица промишлени пожари, добавяйки, че "тези кучи синове" се опитват да подпалят Европа. "Много пожари, които смятахме за инциденти и несвързани, се оказаха свързани", подчертава той.

 

Този източник добавя, че шефовете на разузнаването са предупредили министрите, че са все повече случаите, когато Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на атаки срещу западните интереси. Той допълва, че Русия действа по-непристойно, отколкото в миналото, като дори се насочва към доставчиците на военни униформи.

 

"От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни", коментира той.

 

Депутатът от торите Боб Сили, рускоезичен специалист по дезинформация и член на комисията по външни работи, каза, че Великобритания трябва да се събуди за заплахата.

 

Миналата седмица министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли изгони дългогодишния военен аташе на Москва и премахна дипломатическата защита от няколко имоти, собственост на Русия, използвани като шпионски бази.

 

Клевърли каза пред парламента, че "злонамерени дейности" като изтичане на държавни документи и кибератаки срещу депутати, заедно с планирането на саботажни действия в България, Германия, Италия и Полша, "носят всички белези на умишлена кампания от Русия, предназначена да върне войната у дома" в цяла Европа и да подкопае колективна решимост да се подкрепи Украйна".

Още от "Разкрития"

Украинското военно разузнаване идентифицира убийците на четирима украински военнопленници край Роботино

Според Главното управление за разузнаване тези руски военнопрестъпници може да са замесени и в убийството на още няколко украински военнопленници по-късно през май 2024 година

Прочетете повече прочетете повече

Бившият началник на Генералния щаб на Молдова е бил информатор на ГРУ

Не е известно със сигурност кога Горган започва работа като информатор. Източникът на The Insider във военното разузнаване предполага, че дори може да е от 2004 г., когато Горган е служил в мисията на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

НАТО разработва "сухопътни коридори", вкл. през България, за американските войски в случай на война с Русия

Според съществуващите планове американските войски трябва да дебаркират в пристанищата и да се отправят по суша към източните флангове на НАТО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване стои зад акцията с фалшивите ковчези пред Айфеловата кула, в която е замесен и българин

Както отбелязва Le Monde, показанията на задържаните и съдържанието на телефона на един от тях сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени