Британското разузнаване: "Супероръжието" на Путин се провали в Украйна

"Кинжалите" обаче имат "двусмислен боен дебют", подчертава разузнавателната служба

Хиперзвукова ракета "Кинжал"
Хиперзвукова ракета "Кинжал" Източник: Kremlin.ru

Аеробалистичните ракети "Кинжал", които Владимир Путин обяви за свое "супероръжие", рядко достигат целите си във войната в Украйна, се разбира от докладите на британското военно разузнаване.

 

Там се казва, че на 14 декември - денят на "пряката линия" с Путин - Русия използва "Кинжал" за първи път от август 2023 г. По-специално, най-малко една ракета е била изстреляна към Централна Украйна, вероятно с цел да удари военно летище.

 

Според украинските ВВС, Русия е използвала общо три "Кинжал"-а - в посока Киев и стратегическо летище в Староконстантинов, Хмелницка област. Едната ракета "Кинжал" е унищожена от ПВО подразделение в Киевска област. Какво се е случило с другите две, Въоръжените сили на Украйна не уточниха.

 

Хиперзвукова ракета
Хиперзвукова ракета "Кинжал" Източник: РИА Новости

"Кинжал" има важна роля в бъдещата военна доктрина на Русия, припомня британското разузнаване. Тази ракета беше в списъка от шест вида "супероръжия", обявен от Путин още през 2018 година. В Украйна руската армия използва "Кинжал"-и в изключителни случаи - за да поразява добре защитени цели, които са с висока стойност във войната.

 

"Кинжалите" обаче имат "двусмислен боен дебют", подчертава разузнавателната служба. "Много изстрелвания не достигнаха предвидените цели, докато Украйна успя да прихване тези уж "непобедими" ракети", подчертават от британското военно разузнаване. 

 

Свалена ракета
Свалена ракета "Кинжал" Източник: Defense Express

През октомври Министерството на отбраната на Великобритания вече съобщи за неефективността на "Кинжалит"-е, като отбеляза, че ракетите са на етап изпитания и тяхното представяне в бойни условия оставя още много да се желае.

 

"На хартия тази ракета е високоефективна, способна да лети със свръхзвукова скорост и да избягва съвременните системи за противовъздушна отбрана, но вероятно е необходимо значително подобрение в методите за нейното използване от Русия, за да се реализира нейният потенциал", подчертава британското военно разузнаване.

 

По-рано Путин описа "Кинжал" като ракета "със скорост 10 пъти по-голяма от скоростта на звука, способна да маневрира на всички етапи от траекторията на полета".

 

Според него ракетата е способна да "преодолее всички съществуващи и бъдещи системи за противовъздушна и противоракетна отбрана", както и да достави ядрени и конвенционални бойни глави на разстояние над 2000 километра.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени