Британското разузнаване: Украинският удар с ракети ATACMS е унищожил 14 руски хеликоптера

Тези загуби много вероятно ще окажат влияние върху способността на Русия както да се защитава, така и да провежда по-нататъшни настъпателни действия

Ракета ATACMS върху установка HIMARS
Ракета ATACMS върху установка HIMARS Източник: US Army

Британското разузнаване оцени последствията от украински удар с далекобойни ракети ATACMS по руски хеликоптери във временно окупираните Бердянск и Луганск. Техните летища бяха ударени на 17 октомври с новото американско оръжие.

 

"Въпреки че степента на щетите все още не е потвърдена, вероятно девет руски военни хеликоптера в Бердянск и пет в Луганск да са били унищожени при първия удар на Украйна с тактическите ракети с голям обсег ATACMS ", се казва в доклада на британското министерство на отбраната в мрежата X (бивш Twitter).

 

 

Както отбелязват разузнавачите от Лондон, Бердянск е използван като основна оперативна предна база на южната ос за едновременно осигуряване на логистика и настъпателни и отбранителни способности.

 

"Ако бъдат потвърдени, тези загуби много вероятно ще окажат влияние върху способността на Русия както да се защитава, така и да провежда по-нататъшни настъпателни действия по тази ос", се казва в съобщението.

 

В същото време, предвид настоящия натиск върху руското военно производство, потвърдените загуби на авиационно оборудване ще бъдат трудни за компенсиране в краткосрочен и средносрочен план.

 

"Също така е вероятно тези загуби да окажат допълнителен натиск върху руските пилоти и авиобаза, които почти сигурно страдат от бойно изтощение и проблеми с поддръжката поради неочаквано проточилата се кампания", подчертава разузнаването.

 

Съществува реална възможност украинска атака срещу руски хеликоптери да принуди Русия отново да преразположи оперативни бази и контролни центрове възможно най-далеч от фронтовата линия, което ще увеличи тежестта върху логистичните вериги, добавя разузнавателната агенция.

 

В нощта на 17 октомври мощни експлозии избухнаха във временно окупирания Бердянск, Запорожка област, както и в Луганск. Украинските сили за отбрана удариха летища с руски самолети.

 

Съобщава се, че в резултат на удара са били поразени хеликоптери от различни модификации, специална техника, съоръжения за ПВО, складове за боеприпаси и писти.

 

 

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени