Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз
Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз Източник: SOTA

Проектът за правата на човека "OVD-Info" публикува база данни, в която се съдържа информация за политически мотивираните наказателни преследвания в Русия от 2012 до 2023 година. Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения. От тях 747 вече са получили присъда и излежават присъдите си в наказателни колонии. В резултат на това сега в Русия има повече политически затворници, отколкото в късната съветска епоха, когато те са били около 700, според данните на правозащитната организация "Мемориал".

 

Политически затворници в СССР

Последната оценка е взета от бюлетина "Новини от СССР", който е публикуван в Германия от правозащитника Кронид Любарски, заяви пред The Moscow Times историкът и служител на Международния мемориален архив Алексей Макаров.

Правозащитниците оценяват броя на осъдените по статиите за "антисъветска агитация и пропаганда" и "разпространение на измислици, дискредитиращи съветската система" на 400 души въз основа на списъци с имена (въпреки че Министерството на външните работи твърди, че те не са повече от 200), а други 300 души са осъдени по други членове.

 

ОВД-Инфо
ОВД-Инфо Източник: OVD-Info

Оттогава броят на политическите затворници е намалял. "В края на 1986 г. Политбюро взе принципно решение да освободи политическите затворници", каза Макаров. "През зимата и пролетта на 1987 г. започна този процес (въпреки че беше доста суров, от хората се изискваше да подпишат ангажименти, че повече няма да се занимават с антисъветска дейност)". В резултат на това през октомври 1987 г. "Списъкът на политическите затворници на СССР", който също е публикуван от Любарски, съдържа около 450 имена, през октомври 1988 г. - около 200.

 

Макаров отбелязва, че осъдените по религиозни предмети не са били освободени. "Освен това, процесът на освобождаване продължи през цялата 1987 г. и началото на 1988 г., тъй като често изглеждаше като намаляване с една трета на оставащата присъда и освобождаване под амнистия", каза историкът. "Известен е случай, когато оставащият срок на лишаване от свобода е намален с една трета – 3 дни".

 

Политическите затворници днес

OVD-Info счита преследването на 3424 души от руските власти за политически мотивирано. Тези от тях, които не са в наказателни колонии или центрове за предварително задържане, или са разследвани (229 души), или са освободени (978 души), или са получили присъда, която не е свързана с реален срок (607 души), или са напуснали Русия (80 души).

 

Около една трета от наказателните дела срещу тях са образувани по член 282.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация (организиране на дейността на екстремистка организация), 1046 души се преследват по него. Следващите най-често срещани са член 318 от Наказателния кодекс на Руската федерация (използване на насилие срещу представител на властите, 246 обвиняеми) и член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация (разпространение на "фалшива информация" за руската армия, 242 обвиняеми).

 

От общия брой на политическите затворници 1455 са преследвани за участие в организации и сдружения, които властите смятат за екстремистки или нежелателни. Други 1379 души са преследвани по религиозни причини (включително "Свидетелите на Йехова"). Други 1379 обвиняеми са преследвани за публични изявления в различни формати - от коментари в социалните мрежи до журналистическа дейност. Най-често хората са преследвани по политически причини в Москва (625 случая). Следват анексираните Крим (241 случая) и Санкт Петербург (185 случая).

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени